Innen: Wiki Grepolis HU
(A kereskedés)
(Kereskedés más játékosokkal)
 
(11 közbenső módosítás, amit 5 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
A [[Piac]] teszi lehetővé, hogy a 3 féle nyersanyagoddal (kő, fa, ezüstérme) kereskedj. Mivel minden sziget egyféle nyersanyagból gazdag, egy másikból pedig szegény, a kereskedés fontos a városod növekedéséhez szükséges összes nyersanyag beszerzésénél.
+
<font size=3>Piactér</font>
 +
----
 +
A piactér megépítését követően szintenként 500 egységnyi nyersanyaggal kereskedhetsz egyszerre. A legkisebb kereskedési mennyiség 100 egység. További információt erről a [[Piactér|piactér]] oldalán olvashatsz.
  
  
== Kereskedés a falvakkal ==
+
===Kereskedelem===
Ahhoz, hogy egyensúlyban tartsd a háromféle nyeranyag egyenlőtlen termelését, fontos, hogy a felesleges nyersanyaggal kereskedj a falvakban.
 
  
 +
A gépi falvakkal, vagy más játékosokkal történő kereskedés a legjobb módszer arra, hogy a feleslegedet olyan nyersanyagfajtára cseréld, amiből az erőforrás sáv szerint hiányod van.
 +
Nem minden ajánlat 1:1 cserét kínál, tehát figyelj oda arra, hogy melyiket fogadod el. 
  
  
=== Előfeltételek ===
+
A kereskedési aránypárt az alábbiak szerint kell értelmezni:
*Ahhoz hogy kereskedni tudj, a városodban kell, hogy legyen [[Piac]].
+
* 1:1 --- 1 egységnyi nyersanyagért 1 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
*Csak azzal a faluval tudsz kereskedni, amelyiknek a hangulata legalább 80%.
+
* 1:2 --- 1 egységnyi nyersanyagért 2 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
 +
* 2:1 --- 2 egységnyi nyersanyagért 1 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
  
  
=== Arányok ===
+
A piacon a játékosok ajánlatai nem aránypárokban, hanem decimális számokban vannak megadva.
A térképen a falvaknál megjelenik, hogy milyen nyersanyaggal és milyen arányban kereskednek. Az első a keresett nyersanyag, a második az 1 egységért kínált áru fajtája és mennyisége. Ugyanez látható az esemény menün, ha egy falura rákattintasz. A sárga nyíl mutatja, hogy mit kell adnod, a zöld, hogy mit kapsz érte cserébe.
+
1 a kereskedési arány, ha az aránypár 1:1, 2 a kereskedési arány, ha az aránypár 2:1 lenne, és a 0,5 azt jelenti, hogy az aránypár 1:2 lenne.
Például, ha ez az arányszám 1,25, az azt jelenti, hogy minden egyes nyersanyagodért 1,25-öt kapsz a falutól.
 
1-1 falu max. 2000 nyersanyagodért kereskedik veled, de egyszerre több faluval is kereskedhetsz a piactered fejlettségi szintjétől függő nyersanyagmennyiséggel.
 
  
=== A kereskedés ===
 
A falu esemény menüjén kattints a "''Kereskedés''" fülre. Válaszd ki, hogy mennyi nyersanyagot kívánsz elküldeni, és rögtön láthatod, mennyit kapsz cserébe, valamint, hogy mennyi ideig tart, míg a nyersanyag megérkezik. A " ''Kereskedés''" gombra kattintva kalmárjaid elindulnak a nyeranyagoddal a faluba, ami rögtön levonásra kerül a raktár készletéből.
 
* Mikor a falu kereskedője megérkezik, jelentést kapsz a kereskedés részleteiről.
 
* A kereskedés a falvaknak sem a hangulatát, sem az erejét nem befolyásolja.
 
* A kereskedés után az arányszám lecsökken, minden 100 leszállított egység után 0,03 ponttal.
 
* A falu hangulatától és erejétől függetlenül, a kereskedelmi arány óránként 0,02 ponttal emelkedik, mígnem eléri újból a maximális 1,25-öt. A [[Kereskedelmi Központ]] (másképpen: kereskedőház) felépítésével a maximális arány 1,35-re változik.
 
  
== Kereskedés más játékosokkal ==
+
==Kereskedés a gépi falvakkal==
Ha a szigeteden lévő falvak nem nyújtanak megfelelő ajánlatot, kereskedhetsz más játékosokkal is.
 
  
 +
A gépi falvak hajlandók kereskedni veled, feltéve hogy felépítetted a piacot, és az ő hangulatuk meghaladja a 80 százalékot. A falvak meghatározott nyersanyagokkal kereskednek csak, ez a játék során nem változik meg.
  
=== Mások ajánlata ===
+
A falvakkal a már támadásnál is megszokott módon indítod a kereskedést: a sziget nézetből kattintasz a kiválasztott falura. Ha az egeret a falu fölé viszed, akkor láthatod az aktuális hangulatát és erejét, illetve hogy mivel kereskedik és milyen arányban. Kattints a falura, és válaszd ki a “Kereskedés” fület (a 3. fül).
A Piactérre kattintva láthatod más játékosok ajánlatát. A menü bal oldalán beállíthatod a szűrőt, hogy a megfelelő ajánlatokat megtaláld. Ha el akarsz fogadni egy ajánlatot, mozgasd a csúszkáját, míg a kívánt mennyiséget (amivel kereskedni akarsz a megadott arányban) el nem éred, majd kattints a pipára.
 
  
  
=== Ajánlattétel ===
+
 
Ahhoz, hogy ajánlatot tehess, a Piacteredet 5-ös szintre kell fejlesztened. Kattints, az "''Ajánlat adása''" fülre. Válaszd ki a mennyiségét és fajtáját a kínált, és keresett nyersanyagnak, majd állítsd be a maximális szállítási időt (órában), aztán kattints a "''létrehozás''" gombra. Más játékosok elfogadhatják az általad kínált teljes mennyiséget, vagy akár csak egy részét, az általad megállapított arányban. Ajánlattételnél a maximum arány 10:1 lehet.
+
[[File:Kereskedelemkőezüst.jpg‎|‎200px|thumb|left|Gépi faluval való kereskedelem]]
 +
 
 +
Az oldalsó képen azt láthatod, hogy a falu a kereskedelem során ezüstöt ad és követ vár cserébe. Ennél a falunál az arány jelenleg 1:1,25. Ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi kőért cserébe kapsz 1,25 egységnyi ezüstöt (tehát ha 2000 egység követ adsz a falunak, 2500 egységnyi ezüstöt ad érte cserébe).
 +
 
 +
Az arány egy-egy kereskedést követően romlik (minden általad kínált 100 nyersanyag után 0,1 egységgel), de ha elég sokáig nem kereskedsz a faluval, újra visszaépül a számodra kedvező, tágabb arányra (óránként 0,1 egységgel).
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
Ezen a párbeszédpanelen a kereskedelmi kapacitásodat is látod. A példában ez 2500 egység, amiből arra következtethetünk, hogy a piac 5. szinten van (500 egység/szint). A kereskedők mozgásának időtartamáról is nyújt információt ez a panel, példánkban ez 9 perc 25 másodperc. A kereskedők tekintetében - a katonáktól eltérően - a teljes menetidőt jelzi a rendszer, tehát azt nem kell megvárnod az újbóli kiküldésükkel, hogy “visszaérkezzenek” - helyettük a piacodra érkeznek máshonnan kereskedők, akiket kiküldhetsz legközelebb.
 +
 
 +
''A célhoz érkezés idejét a panel aljának közepe táján láthatod.''
 +
 
 +
==Kereskedés más játékosokkal==
 +
 
 +
A piactéren tudsz más játékosokkal kereskedni. Ehhez kattints rá városnézetben a piactérre. Így a piactér oldalára jutsz, ahol alapértelmezésként mások ajánlatait látod.
 +
 
 +
[[File:trade12.png|thumb|300px|left|Más játékosok ajánlatai]]
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
A piactéren találhatsz olyan nyersanyagokat a feleslegedért cserébe, amilyenre épp szükséged van. Az ablak bal oldalán tudod megadni a keresési feltételeket, a jobb oldalon pedig az ezeknek megfelelő ajánlatokat fogod látni.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
'''A bal oldali rész (“Piactér”) az alábbiak szerint épül fel:'''
 +
 
 +
'''1.)''' A tetején látod a szabad kapacitást. Itt láthatod, hogy jelenleg a kereskedőid mennyi nyersanyagot tudnak szállítani. A szabad kapacitás a piac szintjétől és az úton lévő kereskedőktől függ.
 +
 
 +
'''2.)''' A szabad kapacitás alatt találod a “Keresés”-t. Itt jelölheted ki azt a nyersanyagfajtát kattintással, amire neked van szükséged. A kijelölést a piactér alján lévő zöld pipára történő kattintással erősítheted meg, ekkor a jobb oldalon szállítási idő szerint rendezve azokat az ajánlatokat adja a rendszer, amelyek a te keresletednek felelnek meg.
 +
 
 +
'''3.)''' Tovább szűkítheted a keresést azzal, hogy a “Kínálat” alatt kijelölheted, mit tudsz cserébe felajánlani. A választásodat megerősíteni szintén a Piactér alján található zöld pipa gombbal tudod.
 +
 
 +
'''4.)''' Ajánlatok keresésénél megadhatod azt is, hogy mi legyen a maximális szállítási idő, illetve a legtágabb arány, amit felkínál neked a rendszer. Ha csak a szállítási időre és az arányra szűkíted az ajánlatokat, akkor találhatod meg a legközelebbi és legjobb kínálatokat.
 +
 
 +
'''5.)''' Ha más adatokkal szeretnél ajánlatokat keresni, mint amit egyszer már megadtál a rendszernek, akkor a Piactér alján lévő piros X gombbal tudod törölni a keresési feltételeidet.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
Példánkban az első játékos 1000 egység fát kínál 1000 egység ezüstért cserébe, vagyis az aránya 1:1. Mi pontosan ilyen ajánlatot keresünk. A szállítási ideje 13 perc 59 másodperc, ennyi idő kell tehát ahhoz, hogy a csere megtörténjen. De mi a helyzet akkor, ha neked csak 500 egységnyi ezüstöd van? Csak használd a jobb oldalon, a kínálat melletti csúszkát, vagy írd be manuálisan az 500 egységet az ott rendelkezésre álló mezőbe. Nem kötelező a teljes ajánlatot elfogadnod akkor sem, ha egyébként megvan az 1000 egységnyi ezüstöd a cserére, ekkor is beállíthatod azt a mennyiséget, amelyet szeretnél elcserélni.  Kattints az ajánlat melletti zöld pipára, és a nyersanyag már el is indul mindkét irányból.
 +
 
 +
 
 +
''A kereskedelmi mozgásokat nyomon tudod követni, ha a városnézet melletti jobb oldali áttekintő panelen a kereskedelmi fülre kattintasz (3. fül).''
 +
 
 +
 
 +
Ajánlat elfogadásához már az 1. szintű piac is elég. Ajánlat adásához azonban legalább 5. szintű szükséges.
 +
 
 +
 
 +
'''Ajánlat adása a következő módon történik:'''
 +
 
 +
'''1.)''' Kattints a piacon fent az “Ajánlat adása” gombra. Az így kapott oldal piacterén tudod az ajánlatodat megtenni, a módszer hasonló ahhoz, mint amikor ajánlatot kerestél.  A piactér itt is mutatja a szabad kereskedelmi kapacitásodat.
 +
 
 +
'''2.)''' A “Kínálat” alatt jelöld meg, amiből felesleged van, valamint írd be, mennyit szeretnél a piacra tenni. Legkevesebb 100 egységet kell felajánlanod cserealapként.
 +
 
 +
'''3.)''' A “Kereslet” alatt jelöld meg, hogy mit és mennyit szeretnél érte kapni. Mind a kínálatnál, mind a keresletnél a csúszkát is használhatod a kézzel történő beírás helyett.
 +
 
 +
'''4.)''' Utolsó lépésként a maximális szállítási időt kell megadnod. Ha ezt a mezőt üresen hagyod, a rendszer 30 percet állít be automatikusan.
 +
 
 +
Az ajánlattételt véglegesíteni a “létrehozás” gombbal tudod. A rendszer az arányt automatikusan számolja a megadott mennyiségek alapján, ezzel neked nem kell foglalkoznod.
 +
 
 +
Ha az ajánlatodat nem kívánod tovább fenntartani, akkor a jobb oldali részen az ajánlat mögötti jelölőnégyzet bejelölését követően a “törlés” gombbal tudod azt megszüntetni. Ekkor a felkínált nyersanyagok visszakerülnek a raktáradba.
 +
 
 +
 
 +
''Nyersanyagot nem csak piacon keresztül, hanem közvetlenül is tudsz játékosnak küldeni. Ehhez legalább 10. szintű piac szükséges.''
 +
 
 +
 
 +
 
 +
<div style="width:97,5%; border: 1px solid gray; padding: 1%; text-align: justify; margin-bottom: 10px; font-size:0.9em; cursor:pointer;">
 +
Vissza az [[alapok]]hoz<br>Vissza a [[kezdőlap]]ra</div>

A lap jelenlegi, 2013. szeptember 22., 08:13-kori változata

Piactér


A piactér megépítését követően szintenként 500 egységnyi nyersanyaggal kereskedhetsz egyszerre. A legkisebb kereskedési mennyiség 100 egység. További információt erről a piactér oldalán olvashatsz.


Kereskedelem

A gépi falvakkal, vagy más játékosokkal történő kereskedés a legjobb módszer arra, hogy a feleslegedet olyan nyersanyagfajtára cseréld, amiből az erőforrás sáv szerint hiányod van. Nem minden ajánlat 1:1 cserét kínál, tehát figyelj oda arra, hogy melyiket fogadod el.


A kereskedési aránypárt az alábbiak szerint kell értelmezni:

  • 1:1 --- 1 egységnyi nyersanyagért 1 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
  • 1:2 --- 1 egységnyi nyersanyagért 2 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
  • 2:1 --- 2 egységnyi nyersanyagért 1 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz


A piacon a játékosok ajánlatai nem aránypárokban, hanem decimális számokban vannak megadva. 1 a kereskedési arány, ha az aránypár 1:1, 2 a kereskedési arány, ha az aránypár 2:1 lenne, és a 0,5 azt jelenti, hogy az aránypár 1:2 lenne.


Kereskedés a gépi falvakkal

A gépi falvak hajlandók kereskedni veled, feltéve hogy felépítetted a piacot, és az ő hangulatuk meghaladja a 80 százalékot. A falvak meghatározott nyersanyagokkal kereskednek csak, ez a játék során nem változik meg.

A falvakkal a már támadásnál is megszokott módon indítod a kereskedést: a sziget nézetből kattintasz a kiválasztott falura. Ha az egeret a falu fölé viszed, akkor láthatod az aktuális hangulatát és erejét, illetve hogy mivel kereskedik és milyen arányban. Kattints a falura, és válaszd ki a “Kereskedés” fület (a 3. fül).


Gépi faluval való kereskedelem

Az oldalsó képen azt láthatod, hogy a falu a kereskedelem során ezüstöt ad és követ vár cserébe. Ennél a falunál az arány jelenleg 1:1,25. Ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi kőért cserébe kapsz 1,25 egységnyi ezüstöt (tehát ha 2000 egység követ adsz a falunak, 2500 egységnyi ezüstöt ad érte cserébe).

Az arány egy-egy kereskedést követően romlik (minden általad kínált 100 nyersanyag után 0,1 egységgel), de ha elég sokáig nem kereskedsz a faluval, újra visszaépül a számodra kedvező, tágabb arányra (óránként 0,1 egységgel).Ezen a párbeszédpanelen a kereskedelmi kapacitásodat is látod. A példában ez 2500 egység, amiből arra következtethetünk, hogy a piac 5. szinten van (500 egység/szint). A kereskedők mozgásának időtartamáról is nyújt információt ez a panel, példánkban ez 9 perc 25 másodperc. A kereskedők tekintetében - a katonáktól eltérően - a teljes menetidőt jelzi a rendszer, tehát azt nem kell megvárnod az újbóli kiküldésükkel, hogy “visszaérkezzenek” - helyettük a piacodra érkeznek máshonnan kereskedők, akiket kiküldhetsz legközelebb.

A célhoz érkezés idejét a panel aljának közepe táján láthatod.

Kereskedés más játékosokkal

A piactéren tudsz más játékosokkal kereskedni. Ehhez kattints rá városnézetben a piactérre. Így a piactér oldalára jutsz, ahol alapértelmezésként mások ajánlatait látod.

Más játékosok ajánlatai
A piactéren találhatsz olyan nyersanyagokat a feleslegedért cserébe, amilyenre épp szükséged van. Az ablak bal oldalán tudod megadni a keresési feltételeket, a jobb oldalon pedig az ezeknek megfelelő ajánlatokat fogod látni.

A bal oldali rész (“Piactér”) az alábbiak szerint épül fel:

1.) A tetején látod a szabad kapacitást. Itt láthatod, hogy jelenleg a kereskedőid mennyi nyersanyagot tudnak szállítani. A szabad kapacitás a piac szintjétől és az úton lévő kereskedőktől függ.

2.) A szabad kapacitás alatt találod a “Keresés”-t. Itt jelölheted ki azt a nyersanyagfajtát kattintással, amire neked van szükséged. A kijelölést a piactér alján lévő zöld pipára történő kattintással erősítheted meg, ekkor a jobb oldalon szállítási idő szerint rendezve azokat az ajánlatokat adja a rendszer, amelyek a te keresletednek felelnek meg.

3.) Tovább szűkítheted a keresést azzal, hogy a “Kínálat” alatt kijelölheted, mit tudsz cserébe felajánlani. A választásodat megerősíteni szintén a Piactér alján található zöld pipa gombbal tudod.

4.) Ajánlatok keresésénél megadhatod azt is, hogy mi legyen a maximális szállítási idő, illetve a legtágabb arány, amit felkínál neked a rendszer. Ha csak a szállítási időre és az arányra szűkíted az ajánlatokat, akkor találhatod meg a legközelebbi és legjobb kínálatokat.

5.) Ha más adatokkal szeretnél ajánlatokat keresni, mint amit egyszer már megadtál a rendszernek, akkor a Piactér alján lévő piros X gombbal tudod törölni a keresési feltételeidet.


Példánkban az első játékos 1000 egység fát kínál 1000 egység ezüstért cserébe, vagyis az aránya 1:1. Mi pontosan ilyen ajánlatot keresünk. A szállítási ideje 13 perc 59 másodperc, ennyi idő kell tehát ahhoz, hogy a csere megtörténjen. De mi a helyzet akkor, ha neked csak 500 egységnyi ezüstöd van? Csak használd a jobb oldalon, a kínálat melletti csúszkát, vagy írd be manuálisan az 500 egységet az ott rendelkezésre álló mezőbe. Nem kötelező a teljes ajánlatot elfogadnod akkor sem, ha egyébként megvan az 1000 egységnyi ezüstöd a cserére, ekkor is beállíthatod azt a mennyiséget, amelyet szeretnél elcserélni. Kattints az ajánlat melletti zöld pipára, és a nyersanyag már el is indul mindkét irányból.


A kereskedelmi mozgásokat nyomon tudod követni, ha a városnézet melletti jobb oldali áttekintő panelen a kereskedelmi fülre kattintasz (3. fül).


Ajánlat elfogadásához már az 1. szintű piac is elég. Ajánlat adásához azonban legalább 5. szintű szükséges.


Ajánlat adása a következő módon történik:

1.) Kattints a piacon fent az “Ajánlat adása” gombra. Az így kapott oldal piacterén tudod az ajánlatodat megtenni, a módszer hasonló ahhoz, mint amikor ajánlatot kerestél. A piactér itt is mutatja a szabad kereskedelmi kapacitásodat.

2.) A “Kínálat” alatt jelöld meg, amiből felesleged van, valamint írd be, mennyit szeretnél a piacra tenni. Legkevesebb 100 egységet kell felajánlanod cserealapként.

3.) A “Kereslet” alatt jelöld meg, hogy mit és mennyit szeretnél érte kapni. Mind a kínálatnál, mind a keresletnél a csúszkát is használhatod a kézzel történő beírás helyett.

4.) Utolsó lépésként a maximális szállítási időt kell megadnod. Ha ezt a mezőt üresen hagyod, a rendszer 30 percet állít be automatikusan.

Az ajánlattételt véglegesíteni a “létrehozás” gombbal tudod. A rendszer az arányt automatikusan számolja a megadott mennyiségek alapján, ezzel neked nem kell foglalkoznod.

Ha az ajánlatodat nem kívánod tovább fenntartani, akkor a jobb oldali részen az ajánlat mögötti jelölőnégyzet bejelölését követően a “törlés” gombbal tudod azt megszüntetni. Ekkor a felkínált nyersanyagok visszakerülnek a raktáradba.


Nyersanyagot nem csak piacon keresztül, hanem közvetlenül is tudsz játékosnak küldeni. Ehhez legalább 10. szintű piac szükséges.


Vissza az alapokhoz
Vissza a kezdőlapra