Innen: Wiki Grepolis HU
1. sor: 1. sor:
 
==Régi foglalási rend==
 
==Régi foglalási rend==
<table align="center" width="99,5%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
+
<table align="center" width="97%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<tr>
 
<tr>
  <td align=center width="2%">[[file:foglalas.png]]</td>
+
  <td align=center>[[file:foglalas.png]]</td>
  <td align=center>Jelenleg csak [[Alpha]], [[Béta]], [[Epsilon]] és [[Éta]] szerverekre vonatkozik.</td>
+
  <td align=center>Jelenleg csak [[Alpha]], [[Béta]], [[Epsilon]] és [[Eta]] szerverekre vonatkozik.</td>
  <td align=center width="2%">[[file:foglalas.png]]</td>
+
  <td align=center>[[file:foglalas.png]]</td>
 
</tr>
 
</tr>
 
</table>
 
</table>

A lap 2011. december 26., 16:39-kori változata

Régi foglalási rend

Foglalas.png Jelenleg csak Alpha, Béta, Epsilon és Eta szerverekre vonatkozik. Foglalas.png


A foglalási procedúra során is - akárcsak a városalapításnál - fenn kell állnia a megfelelő feltételeknek ahhoz, hogy sikerrel járhass.


Foglaláshoz szükséged lesz:


Mielőtt bármibe belekezdenél első dolgod, hogy meggyőződj róla, megvan-e a megfelelő kulturális szinted. Minden játékos 2. szinten kezd, tehát egyből lehetősége van egy új város alapítására/foglalására. Hogy elérd a 3. kulturális szintet, 3 kultúrpontra van szükséged, hogy a 4. szintet, ahhoz 9 pontra, és így tovább.

A következő kulturális szinthez szükséges kultúrpont számítása: n-edik kulturális szinthez (n-2)*(n-1)*1,5


A kulturális szint határozza meg, hány városod lehet.


Az első foglalásodhoz az alábbi lépések vezethetnek:


1. Építsd fel a raktárat minimum 11. szintre.


2. Építsd fel az akadémiát minimum 28. szintre. (Ezen a szinten lehet kifejleszteni a hódítást.)


3. Fejleszd tovább a raktáradat 23. szintre (vagy ha az akadémián kifejlesztetted a kerámiát, akkor elég a 20. szintig). Ez azért szükséges, mert a Hódítás fejlesztéshez 16.000 egység ezüst kell.


4. Fejleszd ki az akadémián a gyarmatosító hajót és a hódítást.


5. Építsd fel a kikötőt minimum 20. szintre.


6. Építs egy gyarmatosító hajót.

  • Fontos: Hogy megépítsd a hajót, szükséged van 170 lakosra + 10.000 egységre minden hagyományos nyersanyagból. (A szabad népességet visszakapod, ha a városszerzés sikeres volt, vagy elpusztítják a gyarmatosító hajódat). Hódításhoz mindenképpen szükséged van gyarmatosító hajóra, még ha a melletted levő várost akarod elfoglalni is.


7. Keress magadnak célpontot! Első lépésben, a teljes hadseregét el kell pusztítanod (így a tengeri flottáját is).

  • Fontos: A célpontod bárki lehet, akár 200 ponttal rendelkező város is, de az egyéni megítélésedtől függ, hogy az adott - akár pici - városra érdemes-e a drága gyarmatosító hajót, és a még drágább kulturális szintet rááldozni. A célodat alaposan gondold át, mert már elfoglalt várost feladni nincs lehetőséged!


8.

Foglaló csaptok úton vannak

Miután kiürítetted a várost, a már ismert módon kezdeményezz egy támadást a célpontod ellen: Kattints a városára, a felugró párbeszédpanelen a támadás fület válaszd, jelöld ki a sereget, ami a gyarmatosító hajót is tartalmazza, és indítsd meg a támadást.

Ha gyarmatosító hajó van a csapatban, a támadás automatikusan városfoglalásként indul, és az áttekintő panelen ezt az ikont fogod látni:


Támadásnál ne hagyd figyelmen kívül, hogy a gyarmatosító hajó sebessége igen alacsony, a többi egységnél ez jóval lassabb.


9. Amikor megérkezel a városhoz, a csatát tengeri egységeid kezdik, majd utánuk következnek a szárazföldiek. Foglalásnál mind tengeren, mind szárazföldön győznöd kell, ezért a gyarmatosító hajót mindig kísérje megfelelő méretű, hadihajókból és szárazföldi egységekből egyaránt álló flotta. Ha a foglalandó városban minden védőegység megsemmisült (vagy nem volt védőegység), akkor a csatákat a támadó nyeri.


10.

Foglalás folyamatban Béta világban

Győzelem esetén megkezdődik a hódítás, ami a következőket vonja maga után:


  • A támadott játékos a célvárosban nem építhet, nem képezhet sereget, továbbá a kommunikáció kívül más nem tud csinálni.
  • Az elkövetkezendő 24 (1-szeres szerversebesség) vagy 12 (2-szeres szerversebesség) órában a foglalás alatt lévő várost a támadónak meg kell tartania. Ha ez nem sikerül, ha a támadott játékos szövetsége - akár szárazföldön, akár tengeren - sikeres csatában győzi le őt a célvárosban, akkor a foglalás nem teljesedik be, a támadott játékos visszakapja a városa irányításának a jogát. Ezen időtartamot befolyásolja az akadémián a demokrácia kifejlesztése.


A folyamatban lévő hódításokról, a városban jelenlévő csapatokról az áttekintő panelen elérhető “Hódító sereg” ikonra történő kattintással kapsz információt. Szintén itt kapsz adatokat azokról a csapatokról (támogatás, illetve támadás jellegükről, kiindulópontjukról), amelyek a hódítás alatt lévő város felé tartanak.

Jelenlévő csapatokA foglalt város felé közelgő csapatok


11. Félsikernél jársz, tied a város védelmének az irányítása.

  • Nagyon fontos: A gyarmatosító hajó beérkezésétől kezdve aki a városba támogatást küld, az a te sereged mellé állítja be őket. Visszafoglaláshoz támadni kell a várost. Mivel a foglalás ezen szakaszában védőként szerepelsz, az éjszakai bónusz is neked jelent előnyt.


12. Ha meg tudod védeni, a 10. pontban rögzített idő elteltével a város a tiéd.


Gyakori kérdések:


Mi történik a játékossal, akinek meghódítottam a városát?

Ha a támadott játékosnak nincs több városa, akkor a rendszer felajánlja neki, hogy kezdje újra (más helyen) a játékot, az ő döntése, hogy él-e ezzel, vagy sem.


A megszállt város eredeti tulajdonosa tudja, hogy hány és milyen egység védi a várost?

Igen, ezeket látja a játékos, illetve a közelgő csapatokat is (hogy honnan jönnek, és támadni, vagy támogatni fognak), meg tudja nézni a jelentéseket, a szövetségi fórumban és privát üzenetekkel kommunikálni is tud, de ha nincs több városa, akkor mást nem tud csinálni.


Hogy kell megsemmisíteni a gyarmatosító hajót?

Akár tengeren, akár szárazföldön - legalább az egyik hadszíntéren - minden egységet el kell pusztítanod. Azzal számolj, hogy a gyarmatosító hajónak is van védelmi értéke.


Befolyásol-e valamit az, ha több gyarmatosító hajót küldök?

Nem. A város elfoglalása nem történik meg rövidebb idő alatt.


Ha én vagyok a célpont, és kiküldtem csapatokat farmolni, közben kiköt a gyarmatosító hajó, akkor mi történik?

Miután visszatérnek a csapataid harcba szálnak a Hódítókkal.


Mi a különbség a kolonizálás és a hódítás között?

  • A kolonizálás az új város létrehozása, ezt a térképen a kalapáccsal jelölt helyeken tudod megtenni. Ide elegendő a gyarmatosító hajó mellé 1 kardforgatót küldened, szállítóhajóval.
  • A hódítás más játékos városának az elfoglalását jelenti, amit többnyire csak nagy sereggel tudsz megtenni. Ide szárazföldi erőket szállítóhajón és hadihajókat egyaránt küldened kell a gyarmatosító hajó mellé. A sima szürke zászlóval jelölt szellemvárosokat szintén hódítással tudod elfoglalni.


A szerversebesség befolyásolja a hódítást?

Igen, a hódítást befolyásolja a szerversebesség. Alpha világban (egyszeres sebesség) a hódítás alapideje 24 óra (a kifejlesztett demokrácia ezt növeli), Béta világban (kétszeres sebesség) a hódítás alapideje 12 óra (ezt növeli meg a demokrácia kifejlesztése).

Itt jegyezzük meg, hogy a kolonizálást nem befolyásolja a szerversebesség, az mindkét világban egyaránt 24 óra.


Meg tudom szakítani a hódítást, ha beért a gyarmatosító hajóm?

Igen, amíg tart a foglalás, akkor az agórában bármikor vissza tudod vonni a csapataidat. Ekkor a foglalás menete megszakad, egységeid visszatérnek a kiindulási városukba.(amíg a gyarmatosító hajót nem vonod ki, addig nem szakad meg!)


Milyen egységeket tudok visszaküldeni, ha tart a foglalás?

Csak a saját városaidból ott lévőket tudod visszavonni, akár részlegesen is, ha az agórában a “Kívül” fülre kattintasz. Más játékosok csapatait nem tudod kivonni, azt csak akkor lehet, ha vége a foglalásnak, illetve csak saját maguk rendelhetik vissza.