Innen: Wiki Grepolis HU
(Szigetnézet)
54. sor: 54. sor:
  
 
* '''Támadás fül:''' használatáról részletesen az [[Harcrendszer]] oldalon olvashatsz.
 
* '''Támadás fül:''' használatáról részletesen az [[Harcrendszer]] oldalon olvashatsz.
 +
 +
 +
 +
*''' Támogatás fül:''' A városnak tetszőleges mennyiségben és összetételben támogatást küldhetsz. A támogatásként küldött egységek a célváros védelmébe segítenek be, ha már nincs ott rájuk szükség, vagy pedig szeretnéd visszahívni őket, ezt az [[Agóra]] Kívül fülén teheted meg.
  
  

A lap 2011. december 26., 16:15-kori változata

Térképek

Gerpolis világában 3 fajta nézetet találsz:

  • Városnézet: részletes leírását az alapokban találod meg.
  • Szigetnézet: Ezen a térképen láthatod a körülötted lévő játékosokat, a városod szigeten belüli elhelyezkedését, és a gépi (másképpen: NPC vagy barbár) falvak helyzetét.
  • Régiótérkép: A régiótérképen egy sokkal távolabbi nézetet kapsz a szigeted környékéről.


A következő két részben leírást találsz a Szigetnézetről és a Régiótérképről.

Szigetnézet

Szigetnézet

"A támadó igazi megvetését a harctéren mutatott hőstettek bizonyítják." Hermokratész


A szigetnézet teszi lehetővé azt, hogy átlásd a városod közvetlen környezetét. Ezen láthatod a szigeteden lévő többi város elhelyezkedését, valamint a gépi falvakat. A szigetnézetet az éppen megnyitott ablakok bezárása után láthatod meg.Térkép panel
Térkép panel

A bal oldalon találod a tenger megjelölését, alatta a sziget koordinátáit, majd a kezelőgombokat. A bal oldali lefelé mutató nyíllal tudsz a beírt koordinátára ugrani. A mellett lévő gombbal tudod elmenteni az aktuális helyed. Mellette a szín hozzárendelések gombját találod. Ha erre kattintasz, egy felugró ablakban arról tájékozódhatsz, hogy mely játékosokhoz/szövetségekhez milyen színeket rendeltél. A jobb oldali lefelé mutató nyílra kattintva tudsz visszanavigálni a térképen az aktuális városodra, ha túl messze kerültél volna tőle. A szigetnézetben úgy tudsz mozogni, hogy a bal egérgombot folyamatosan nyomva tartod és úgy húzod a térképet a kívánt irányba.


A szigetnézetben lehetőséged van közvetlenül megadni koordinátákat. Ha begépelted az adatokat, akkor a bal oldali nyilacskára kattintva a térkép a megadott pontot helyezi a középpontba, “átugorhatsz” így más sziget nézetére is.


A bal oldalon az egységpaneleket lenyitva található egy távolságmérő, amely kiindulópontnak az aktuális városodat tekinti. Az egyes egységekre kattintva a távolságmérő a városod és a kurzor (a térképen egy kis kör jelöli, a városod irányába mutató nyilacskával) aktuális helye közötti azon útidőt fogja mutatni, ami az adott egységtípusra vonatkozik. Így pl. ha kiválasztod a gyarmatosító hajó képét, és a kurzort egy másik játékos városa fölé viszed, akkor megkaphatod azt az időtartamot, ami a gyarmatosító hajónak szükséges a város eléréséhez. A távolság megtételéhez szükséges időt az egységek felett láthatod.


Ha egy városra vagy egy gépi falura kattintasz, a felugró ikonok mutatják az egyes opciókat. Városinfo.png


A gépi falvakkal kapcsolatos lehetőségekről a Farmolás oldalon találsz bővebb információt.


A játékos városára kattintva felugró párbeszédpanel az alábbi lehetőségeket kínálja neked:

Más Játékos városának az információ
  • Infó fül: a város jelenlegi helyzetét foglalja össze: a nevét, a játékos nevét, a szövetség nevét és a szövetség zászlaját láthatod rajta, illetve ha a prémium fiókodban a helytartót aktiváltad, akkor a várossal szemben vezetett legutóbbi támadásaid rövid összefoglalóját. Ezen a fülön tudod megváltoztatni az adott játékoshoz, illetve szövetséghez tartozó zászlószínt is. Figyelem: ez a változtatás csak rád érvényes, a szövetséged többi tagja - ha ők nem módosítják a színeket - az alapbeállítást fogja látni a saját térképén! Két zászlószínt nem tudsz megváltoztatni: a saját szövetséged és a saját városaid zászlajának színét. A többit tetszőlegesen módosíthatod.  • Varázslás fül: Ha összegyűlt a megfelelő mennyiségű áldáspontod (információt róla a Templom oldalán találsz), az adott városon használhatsz isteni erőt. Saját városon Héra népességnövekedését, elégedettségét, Athéné városvédelmét, védelmezőjét, Poszeidón tenger hívását, tenger ajándékát, illetve Zeusz isteni jelét célszerű használni, ellenfeled városán Zeusz villámait.


  • Támadás fül: használatáról részletesen az Harcrendszer oldalon olvashatsz.


  • Támogatás fül: A városnak tetszőleges mennyiségben és összetételben támogatást küldhetsz. A támogatásként küldött egységek a célváros védelmébe segítenek be, ha már nincs ott rájuk szükség, vagy pedig szeretnéd visszahívni őket, ezt az Agóra Kívül fülén teheted meg.


  • Kereskedés fül: ha nem viszed ki a piacra az ajánlatodat, hanem pl. egy szövetségen belüli társaddal megbeszélsz egy mindkettőtök számára kedvező üzletet, akkor a városába ezzel a füllel tudod a megbeszélt nyersanyagmennyiséget küldeni (vagy ha saját, a kiindulótól eltérő városodba küldenéd a nyersanyagokat, akkor is ezt a párbeszédpanelt, ezt a fület fogod használni a piac helyett). Kereskedni csak akkor tudsz, ha a piacteret felépítetted a megfelelő szintre. Szigeten belül már 1. szintű piactértől is lehet nyersanyagokat küldeni, szigeten kívül azonban csak 10. szintű piactértől nyílik meg ennek a lehetősége.


  • Kémkedés fül: Innen tudod indítani a kémeidet, akik az ellenfeled városának épületeit, illetve az ott állomásozó seregeket felderítik. Itt beállíthatod a kémkedésre fordítandó ezüstérmék mennyiségét. A legkisebb összeg, amellyel egy kémet útjára bocsáthatsz, 1000 ezüstérme. Érdemes nagyobb összegekkel próbálkozni, hiszen ha az ellenfél vermében felhalmozott ezüstérme-mennyiség több, mint amivel kémedet útjára engedted, akkor a kémlelésed sikertelen lesz, és nem kapsz információt a célvárosról.

Régiótérkép

"Külföldön kevésbé érnek sokat a fegyveres erők, kivéve ha megfontolt szándék vezérli őket." - Cicero

Régiótérkép
Térképváltó gomb

A szigetnézet bal felső sarkában látható panelon található nagyítóra egyszer vagy ott a szigetekre duplán kattintva, egy tágabb áttekintést kapsz, amelyen a szigetedet körülvevő tengert: a régiót látod.
A régiótérképet a szigetnézethez hasonlóan tudod mozgatni: a bal egérgomb folyamatos nyomva tartásával húzhatod, avagy a margókon lévő nyilakra kattintással mozgathatod.


A régiótérképről a szigetnézettel megegyező méretű térképet kapsz a kiválasztott területről, ha arra duplán kattintasz.


Akárcsak a szigetnézetnél, itt is lehetőséged van koordináták közvetlen megadására: a begépelt számok után a nyílra kattintva a régiótérkép központját áthelyezi a meghatározott pontba.


Világ felosztása


Grepolis világai tengerekre vannak felosztva. A tengerek a világokban az alábbiak szerint helyezkednek el:


Világ felosztás


A világ közepének koordinátája (minden világon) 500:500. Amikor a játék elején égtájat választasz, ehhez a ponthoz képest választasz. A fenti négy részre osztott kép részei az egyes égtájakat jelölik: balra fenn északnyugat, balra lenn délnyugat, jobbra fenn északkelet, jobbra lenn délkelet.Vissza a kezdőlapra