Harcrendszer

Innen: Wiki Grepolis HU
A lap korábbi változatát látod, amilyen Dvdszb (vitalap | szerkesztései) 2023. május 23., 13:25-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Jump to navigation

Alapok

"A bátor férfiaknak a háború jutalma szabadság és hírnév" - Spártai Lükargosz

Ha Grepolis világában két egység egymással harcol, akkor az agresszor alap támadó értékét hasonlítjuk össze a defenzív egység vonatkozó védőértékével (fegyvertípusok: szúró (éles), zúzó (tompa), távolsági (lő)). A csata végkimenetelére más tényezők is hatással vannak, mint a városfal ereje, isteni erők, hogy kinek az oldalán áll a szerencse (véletlenszerű). Ezek mind megfordíthatják a csata menetét.

Agóra

"A háború nem annyira fegyverek, mint pénz kérdése." - Tuküdidész

Az agóra a csapataid szervezésének központi helye. A Védelem fül alatt találod a jelenleg városodban állomásozó haderőket. Ezek fognak számítani, ha hirtelen támadás éri az adott várost.

A "Kívül" fülön azon csapatokat tudod áttekinteni, amelyek a városhoz tartoznak, de jelenleg városfalon kívül állomásoznak, legyen ez egy támadáson lévő, portyázó, vagy más városban támogatást nyújtó csapat.

A "Szimulátor" segítségével az előtted álló csatákat játszhatod le. Ez egy nagyon hasznos segédeszköz, amely révén ráérezhetsz az egyes egységek taktikai erejére mind védekező, mind támadó szempontból. A szimulátor pontos eredményt ad, amennyiben minden adatot pontosan adsz meg neki.

A "Kultúra" fülön ellenőrizheted a kulturális szintedet. Alacsony kulturális szinttel nincs elég erőd már városok alapítására vagy elfoglalására. Bővebben erről az Agóra lapon olvashatsz.

Támadás

"A spártaiak nem kérdezik, hányan vannak az ellenfelek, csak azt, hogy hol." - spártai II. Agis

Ha már vannak egységeid és támadni akarsz, kattints az ellenséges városra vagy portyázásra váró falura és válaszd ki a támadás fület. Ne felejtsd, hogy ellenfelednek is megvan a maga védelme. Egy rosszul megválasztott támadás hamar veszteségeket okozhat.

A kezdők védelme alatt állókat nem támadhatod, ez az egyes világokon eltérő hosszúságú időtartamot jelent. A kezdők védelmének időtartamáról a világok lapjain találhatsz információt.

Minden egység eltérő sajátosságokkal rendelkezik, néhányuk támadásra alkalmas, mások védekezésre. A támadó egységek is különféle fegyvereket használhatnak, szúró, vágó vagy távolsági fegyvereket. Minden egység eltérő hatásfokkal védekezik az egyes fegyverek ellen. Az egységekről az Egységek lapon kaphatsz bővebb információt.

Támogatás

"Egy város legerősebb bástyái a bátor férfiak." - Alkaeusz

Gyakran előfordul, hogy szövetségeseid vagy barátaid támogatásodra szorulnak. Nekik nem csak nyersanyagot,. hanem katonai védelmi csapatokat is jutatthatsz. Válaszd ki a cél várost, kattints a támogatás fülre, határozd meg, mely egységeket akarod elküldeni és nyomd meg a támogatás gombot.

Ha egy másik városban állomásozó csaapatodat megtámadják, arról értesítést kapsz, amely magában foglalja veszteségeidet is. Ha nem szükséges ottlétük, csapataidat hazarendelheted. Az agórán a "kinti" csapatok listáján teheted ezt meg.

Természetesen ha más városba küldöd védekezni az egységeidet, akkor a támogatást kapó város játékosainak a bónusza érvényesül, legyen az prémium, tudomány, fal, vagy mágia.

Támadás és támogatás visszavonása

A támadási és támogatási parancs kiadását követően 10 perc áll rendelkezésedre, hogy futárt szalassz a seregek után, aki visszarendeli a csapatokat. Ha ez az idő eltelt, a csapatokat már nem lehet megállítani a célállomás előtt.

Védekezés

Ha rendszeresen támadnak, azt vagy nyersanyagaidért vagy városod meghódítása céljából teszik. Ha a támadó egységek között nincs gyaramtosító hajó, akkor nagy eséllyel a nyersanyagaidat célozták meg. Annak érdekébe, hogy elkerüld a támadásokat, a következőket ajánljuk:

  • Építs olyan nagy védekező hadsereget, amilyet csak tudsz.
  • Lépj kapcsolatba a szövetségeddel és kérj ott támogatást.
  • Rendszeresen használd el a nyersanyagaidat, hogy ne tudják ellopni tőled.
  • Növeld a raktárod és városfalad szintjét.

Mivel minden egységnek más a jellemzője, érdemes figyelned a védekezési értékekre. Bővebben itt olvashatsz erről.

Sebesség

Az idő pénz - ez a kijelentés Grepolis világára is igaz. Tengeri és szárazföldi egységeid sebessége döntő jelentőségű, ha hiretelen megtámadnak és gyorsan kell allokálnod seregeid. Portázás esetén, pedig az egységnyi időre jutó nyereségedet növeli a sebesség.

Az egységek áttekintésénél találhatod az egységek sebességét is. Ha több egységet együtt küldesz, úgy a leglassabb egység sebességével haladnak. Tengeren a hajók sebessége a mérvadó.

Városfal

A városfal nagy mértékben növeli a városod védelmi képességét. Mind a város alapvédelmét, mind pedig seregeid védő értékét befolyásolja.

Különösen fontos a városfal építése a kezdeti időszakban, mert így könnyebben védekezhetsz társaid portyázásával szemben. A játék későbbi stádiumában pedig elengedhetetlen alapja a hatékony védekezésnek.

Kémkedés

A tudás hatalom. Ez szintén igaz Grepolisban. Elegendhetetlenül fontos, hogy ellenséged seregeinek méretét és eloszlását ismerjed. Ha alábecsülöd védelmi képességét, saját sereged nagy részét elvesztheted egy támadásban. Ha viszont túlbecsülöd az ellenbfeled, eltérsz az optimálistól. Azt az időt és ráfordítást, amit a felesleges serege megépítése igényelt másra is iránythattad volna.

Ha egy ellenséges városfal mögé akarsz betekinteni, először egy vermet kell építened. Amint ez megtörtént, lehetőséged van kémek kiképzésére. Ehhez természetesen ezüstérmékre van szükséged, amit a veremben tárolsz. Innen veszik el a kémek a szükséges mennyiséget minden küldetés előtt. Az ellenséges városra kattintva, a kémkedés fülön jelölheted ki, mennyi ezüstöt és energiát áldozol a beszivárgáshoz. A siker nem garantált. Ha a célváros veremjében több ezüst van, mint amennyit te rászántál a kémkedésre, kémed üres kézzel jön vissza. Semmilyen információt sem kapsz, és az ezüst elvész. Nem kizárt, hogy az ellenséges város kémjei kiszúrják, hogy kémkedni próbáltál, és ők jelentik ezt a játékosnak.

Ha azonban sikeresen határoztad meg a szükséges ezüst mennyiséget, az ellenséges város épületeiről és egységeiről jelentést kapsz.


Akit sikeresen kémkedtek ki, annak verméből nem tűnik el ezüst.

Haladó

"A spártaiak nem azt kérdezik, mennyi, hanem, hogy hol." II. spártai Agisz

Ki akar itt megállni, ha több titkot is megszerezhetsz? Az előző fejezet adataival már sikeresen végre tudod hajtani az alapvető dolgokat. Ha azonban optimalizálni akarod hatékonyságodat és a legjobb harci taktikát választani, olvasd el a következő cikkeket is.

Alapvédelem

Minden városnak van egy alap védelme. Ez azt jelenti, hogy a város lakossága megvédi magát, akkor is, ha nincsenek egységek a városban. Ebből kifolyólag, ha csak egy egységet küldesz a városba, az meghal. A városfal mérete befolyásolja az alapvédelmet is.

Szerencse

A szerencse egy teljesen véletlenszerű érték +30 és -30 között, amely 0-ra van súlyozva, így általában kisebb érték lesz.

Ez minden esetben a támadó nézőpontjából megjelenő érték. Így tehát, ha azt olvasod, hogy +30%, akkor a támadó fél seregei a max képességük 30%-val harcoltak (vagyis annyival gyengébben).

Harci Szellem - Morál

Mi a morál?

A csapataid harci szelleme befolyásolja a szerencsédet, amennyiben ez egy 0 és + 100 között változó tényező, ami hatással van minden csatára. Egy gyengébb célpont ellen nem olyan nagy hősiesség harcolni, így velük szemben nincs nagy harci kedv, ott csak ímmel-ámmal harcolnak a csapatok.

Amikor egy játékos egy másik játékost megtámad, akkor az alábbi képlet alapján kell számolni:

[(védő játékos pontszáma/támadó játékos pontszáma)*3+0.3]*100

Ha a szám meghaladja a 100-t, akkor a morál 100% lesz, vagyis nem hat a csatára.

A lényeg, hogy a nagyobb játékosok ellen védi a kisebb játékosokat, így azok kétszer is meggondolják, hogy támadjanak-e. Itt a nagy játékos méretből fakadó előnye csökken drasztikusan.

A morálnak a támadásra gyakorolt hatását a szimulátor segítségével tudod megnézni.

A morál aktív csodával rendelkező szigeten nem érvényesül.

Csökkenő megtérülés elve

A Pella világon és azt követően mindegyiken érvényesül a csökkenő megtérülés elve.

1 város - lehetséges legkisebb morál 30% (70% támadás erő csökkentés)

2 város - lehetséges legkisebb morál 35% (65% támadás erő csökkentés)

3 város - lehetséges legkisebb morál 40% (60% támadás erő csökkentés)

   ...

10 város- lehetséges legkisebb morál 75% (25% támadás erő csökkentés)

11 várostól kezdve a lehetséges legkisebb morál fix értékű: 80%, ez azt jelenti, hogy a támadó erő legfeljebb 20%-kal csökken, ha a támadó komoly túlerőben van pontszám alapján

Morál ostrom során

A 2020. augusztusában a játékosok visszajelzésének köszönhetően, a 2.220 verzió bevezette, hogy ostrom során a morál nem érvényesül a régi foglalási rendben. Ez a változás a szellemvárosokra nem terjed ki.

Éjszakai Bónusz

Este 10 órától kezdődően alkalmazandó érték, amely a védekező felet segíti, annak érdekében, hogy játékosaink nyugodtan alhassannak. Ez alatt az idő alatt a védekező félnek védelmi ereje 100%-kal, vagyis duplájára nő. Az egyes világok éjszakai bónuszának időtartamát a világok lapjain találod meg.

Katapultok

Túl erős védelmet nyújtanak az ellenfeled városfalai? Akkor építs katapultokat annak érdekében, hogy darabjaira rombold azokat a falakat. Nagy Sándor pont ezen céllal építette és nagy hatásfokkal használta ezt a fegyvert. Bár maga a szerkezet nem túl bonyolult, hatalmas kődarabokat hajít az ellenfél városfalának, így rombolva le azt. Bár nagyon lassú egységek, mégis gyakran elengedhetetlen részei a hódító seregnek, mivel nem csak falak ellen jók, hanem egyes világokon a magasabb szintű Akadémiai fejlesztésekkel más épületeket is le tudnak rombolni, és a zsákmány nagy részét is fel lehet rájuk pakolni a visszaúton.

Birodalom építése

Más városok fosztogatása nagyban hozzájárulhat saját városod fejlődéséhez. De önmagában egy város sem válhat jelentős nagyhatalommá. Újabb városokra lesz szükséged, esetleg akár más szigeteken is, hogy egy hellenisztikus birodalmat építs. A súgó következő részében arról olvashatsz, hogyan tudsz egy birodalmat építeni, bővíteni városok alapításával vagy elfoglalásával.

Kulturális pontok

Ha már városokat a tartósság igényével akarsz uralni, akkor muszáj gondoskodnod arról, hogy az addigi városodban/városaidban megfelelő kulturális szintet (pontokat) érj el. Ha elég híres a városod, akkor más városok lakossága képes elfogadni uralkodójának. Nem csoda, hogy Spárta sosem érhette el Athén vonzerejét.

Az agórára kattintva tudhatod meg, milyen szinten van a városod kultúrája. Ez határozza meg, hogy összesen hány várost hajthatsz uralmad alá. Kezdetekben mindenki második szintű kultúrával indul, ami kettő város uralását teszi lehetővé, tehát +1 várost alapíthatsz vagy hódíthatsz meg.

Ha növelni akarod városaid kulturális vonzerejét, fesztiválokat tarthatsz, ezáltal növelve városod hírnevét és magad vezetői vonzerejét. Más lehetőségeid is vannak, mint olimpiai játékok rendezése (aranyért), színházi játékok szervezése (nyersanyagért), városi fesztivál (nyersanyagért) és győzelmi felvonulás (harci pontért, amit az egyes csatákban elesettek után kapsz).

Városalapítás

Ha nem vagy elég fejlett vagy erős, hogy mások városát hódítsd meg, akkor alapíthatsz egyet magadnak. Bár ez könnyebbnek tűnik, ilyenkor egy nagyon alapszintű kis városkát hozol létre, és azt kell felépítened, míg a meghódított városok minden épülete megmarad, amit nem romboltál le.

Gyarmatosító hajó

"A veszélyek ellen megéri felkészülni." - Aezopusz

A város szerzés következő feltétele a gyarmatosító hajó építése. Ezen a hajón szállítod valamennyi úttörő gyarmatosítódat és az életben maradásukhoz szükséges nyersanyagokat, amelyekre az új(onnan megszerzett) városban szükségük lesz. Nem célszerű ezt a hajót szárazföldi és tengeri védelem nélkül útjára bocsátanod. A célterület lakossága még nem fogadott el, és ha katonailag le is győzted már ez ellenfelet, a város alapvédelme is képes megakadályozni városfoglalási kísérleted. A városalapítás és a városfoglalás időigényes tevékenység, 24 órára van szükség hozzá, hogy véglegessé váljon. Ez alatt az idő alatt képesnek kell lenned megvédened a várost minden külső hatástól. Ha ez alatt az idő alatt képes vagy egyedüli hatalomként uralni a várost, akkor az immár a tied.

Elfoglalták a városod?

Mindenedet elvitték? Ne aggódj, ez nem jelenti azt, hogy vége mindennek. Ha elfoglalták a városod, újrakezdheted, és immár a tapasztalatokkal gazdagabban elkerülheted a korábban elkövetett hibákat. Azt is megértjük, hogy eredeti szövetségedben szeretnél maradni. Az új városod olyan helyre kerül, ahol a környező városok azonos szintűek veled, így nagyobb esélyed van immár egy sikeres taktikát követve győzelemre vinni birodalmad.

Kezdőlap

Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!