GYIK

Innen: Wiki Grepolis HU
Jump to navigation
Gyakran Ismételt Kérdések
Felhasználóval kapcsolatos kérdések

Mi az a felhasználó?

Felhasználónak azt nevezzük, amin a játékos játszik. Egy játékosnak több felhasználója is lehet, amennyiben több világon játszik. Ugyanakkor, ha ugyanazon a világon több felhasználója is van egy játékosnak, az szankciókhoz vezet.
Lehetőség van arany vásárlására prémium funkciók igénybevételéhez, azonban a vásárolt arany csak azokon a világokon érhető el, amelyeket a játékos egy felhasználóval játszik.

Tehát: Az Alpha és Beta világokon ugyanazzal a felhasználóval játszik a játékos, a Gamma világon pedig más felhasználóval. Ha az Alpha szerveren vesz aranyat, akkor azt a Beta szerveren is fel tudja használni, viszont a Gamma szerveren nem.

Hogyan lehet létrehozni egy felhasználót?

Egy felhasználót a Grepolis Főoldalon egyszerűen létre lehet hozni. A felhasználó létrehozásához válassz egyedi felhasználónevet, jelszót és egy világot, amelyen játszani szeretnél. Az e-mail cím megadása és az Általános Szerződési Feltételek elfogadása után kattints a "JÁTSSZ MOST" gombra, hogy létrehozd a felhasználódat.

Mennyibe kerül egy felhasználó?

A Grepolis teljesen ingyenes. Azonban bármely prémium funkció igénybevételéhez aranyra van szükséged. Aranyat VALÓS pénzért tudsz venni a játék belső fizetőrendszerével.

Megváltoztathatom a jelszavamat?

Természetesen. A "Beállítások" ikonra kattintva, a "Jelszó megváltoztatása" menüpontot kiválasztva tudsz új jelszót igényelni. Fontos, hogy a felhasználódhoz rendelt összes világban megváltozik a jelszó.

Visszaállíthatom a jelszavamat?

Igen, a regisztráció során megadott e-mail cím használatával teheted meg. Válaszd az "Elfelejtetted a jelszavad?" opciót a főoldalon, majd add meg az e-mail címedet. A cím hitelesítését követően e-mailben fogsz értesülni a további jelszó visszaállítására vonatkozó teendőkről.

Hogyan törölhetem a felhasználómat?

Kattints a "Beállítások" ikonra, majd a "Fiók törlése" menüpontot kiválasztva tudod törölni a felhasználódat a felhasználóhoz tartozó jelszó megadását követően. A fiók törlése körülbelül 7 napig tart, és nem terjed ki más világokra, csak amelyiken a fiók törlését kezdeményezted.

Újrakezdhetek egy világot?

Igen. Kattints a "Beállítások" ikonra, majd az "Újraindítás" menüpontot kiválasztva tudod újrakezdeni az adott világot. A kérelmet meg kell erősítened a jelölőnégyzet bepipálásával, majd a felhasználóhoz tartozó jelszó megadásával tudod érvényesíteni azt. Fontos megjegyezni, hogy csak akkor kezdheted újra a világot, ha a kezdő védelem véget ért.

Játszhatok ugyanazon a kapcsolati helyen, amin egy másik felhasználó?

Igen, ez megengedett. Ha megosztod az internetkapcsolatodat egy másik játékossal ugyanazon a világon akkor ezt be kell jelentened. Ehhez kattints a "Beállítások" ikonra, majd válaszd az "Internet-hozzáférés megosztása" menüpontot, ahol a másik játékos felhasználónevét írhatod be.
Ezt a folyamatot akkor is meg kell tenned, ha csak egyetlen percre osztod meg az internetkapcsolatodat. A bejelentést visszavonhatod, amennyiben már nem osztod meg az internetkapcsolatodat, de csak 3 nap elteltével.

A bejelentést követően a kereskedelem és a támogatások küldése a játékosok között ugyanazon az internetkapcsolaton már nem lehetséges. A megosztott kapcsolatok listájából egy bejelentést csak három nap elteltével lehet eltávolítani. Ha bejelentés nélkül játszik két játékos ugyanazon az internetkapcsolaton, az kitiltást von maga után.
Minden játékosnak csak egy felhasználója lehet világonként. Kérjük a szabályok betartását!

Világgal kapcsolatos kérdések

Mikor jönnek ki új világok?

Új világok akkor jelennek meg, amikor más világok zsúfoltak és megtelnek. Várj türelmesen! Az új világok részleteit akkor tesszük közzé, amikor megjelennek a Hírek fórumban vagy a Grepolis Hungary Discord szerveren.

Mit jelentenek a világbeállítások?

Az egyes világok eltérő beállításai azt jelentik, hogy különböző stratégiákat kell alkalmazni a játékmenetben. A világbeállításoknak különböző jelentései is vannak. További információért látogasd meg a Világbeállítások lapot.

Meddig tart a kezdők védelme?

A kezdővédelem a világ beállításaitól függően változik. A kezdővédelem városod hatásai között szerepel, melyről több információt tudhatsz meg, ha az egérmutatót a hatás fölé helyezed.

A világok véget érnek?

Elméletileg lehetséges, hogy egy világnak nem lesz vége. Azonban, ha egy világban az aktív játékosok száma 300 alá csökken, egy időzítő indul, amely egy hónapig tart. Amikor az idő letelik, a világ bezárul és a játékosoknak más világokon kell belekezdeni egy új kalandba.

Nyersanyaggal kapcsolatos kérdések

Hogyan szerezhetek nyersanyagokat?

A nyersanyagok megszerzésének két módja van. Az első az ezüstbányán, a fatelepen és a kőfejtőn keresztül történik. Ezek az épületek minden órában egy bizonyos mennyiségű nyersanyagot termelnek. Ez a hozam az épületek korszerűsítésével (= fejlesztésével) növelhető. A másik módszert a szigeteden lévő falvak, vagy más játékosok városai biztosítják a számodra. Nyersanyagokat gyűjthetsz be a mesterséges intelligencia által vezérelt falvaktól, vagy más játékosok városait megtámadva szerezhetsz nyersanyagot, hogy a saját városod rohamosabb fejlődésnek örvendezzen.

Miért nem tudok több nyersanyagot tárolni?

Nem tárolhatsz több nyersanyagot, mint amennyi a raktárkapacitásod. Ahhoz, hogy több nyersanyagot tudj eltárolni, bővítsd a raktárad nagyobb szintre.

Mik azok a faluk a nagyobb szigeteken?

Minden szigeten 6 falu található. A játékosok nyersanyagokat vagy egységeket gyűjthetnek be ezektől a falvaktól. Azonban mindezek előtt a falvakat fel kell építened, amit harci pontokért tehetsz. Ezeknek a költségei folyamatosan nőnek. Kattints IDE, ha több információt szeretnél megtudni a falvak gazdálkodásáról. Ezek a falvak számítógép által vannak vezérelve.

Hogyan szerezhetek nyersanyagokat egy falutól?

A térképen a birtokolt falvaidat kiválasztva nyersanyagokat és egységeket gyűjthetsz be. A falvak regenerálódása attól függ, hogy mekkora mennyiségű nyersanyagot gyűjtöttél be legutóbb.

Megtámadtam egy másik játékost, de nem kaptam nyersanyagot. Miért?

Minden játékos rendelkezik kifoszthatatlan nyersanyaggal. Ez a mennyiség minden raktárszinttel növekszik. Azért nem kaptál nyersanyagokat a másik játékos városától, mert az összes nyersanyagmennyisége kifoszthatatlan volt.

Építéssel kapcsolatos kérdések

Hogyan építsek épületeket?

Három különböző lehetőséged van az épületeknek az építésére.

Kattints a Szenátusra, és válaszd ki, hogy melyik épületet szeretnéd felépíteni/fejleszteni. A Szenátus azt is megmutatja, hogy milyen nyersanyagokra és mennyi szabad népességre van szükség, továbbá azt is, hogy mi van már az építési sorban.

A második módszer az az, hogy beállítások ikonra kattintva a "Város" menüponton kijelölöd az "Építkezés a város nézeten keresztül aktív" lehetőséget. Ez a módszer egy gyors és hatékony építési mód.

Végül az épületek áttekintőjével is építhetsz, ha a játék tetején lévő "Áttekintő" ikonra kattintasz. Ehhez azonban szükséged lesz a Helytartó szolgálataira, melyet aranyért vehetsz igénybe.

Miért nem tudok egyes épületet építeni?

Néhány épület megépítéséhez különböző követelményeket kell teljesítened. Például a kikötő építéséhez 14. szintű szenátusra, 15. szintű fatelepre és 10. szintű ezüstbányára van szükség. Továbbá elegendő nyersanyagra és szabad népességre is szükség van.

Milyen épületek vannak?

Sok épület megépítésére van lehetőség. Az épületek listáját IDE kattintva érheted el.

Mik azok a különleges épületek?

A különleges épületek speciális hatásokkal rendelkeznek, amelyek bónuszt adhatnak az egységeknek vagy a falusiaknak az adott poliszban, vagy olyan képességet adnak, amivel korábban nem rendelkeztél. Azonban ezeket az alsó szintű épületeket nagyon nehéz megszerezni és csak kettőt (egyet bal és egyet jobb oldalról) építhetsz városonként.
A különleges épületekkel kapcsolatos útmutatóért kattints IDE.

Mi történik, ha visszavonom egy épület megépítését, ha az már az építési sorban van?

Ha visszavonod egy épület megépítését, de az még nem fejeződött be, akkor legalább a felét visszakapod annak a nyersanyagmennyiségnek, amennyibe került. Egy bizonyos idő elteltével a teljes építési költségnek csak 50%-át kapod vissza, tehát minél hamarabb vonod vissza az építést, annál több nyersanyagot kapsz. Azonban az épülethez szükséges szabad népességet visszakapod.

Egységekkel kapcsolatos kérdések

Hogyan toborozzak egységeket?

Csapatokat vagy szárazföldi egységeket kétféleképpen tudsz toborozni.

Az első mód, hogy belépsz a kaszárnyába, majd kiválasztod, hogy melyik egységet (pl. kardforgató, íjászok, parittyások) szeretnéd toborozni. Ebből az épületből alapos részleteket is láthatsz egyes csapatokról (pl. mennyi a támadás, mennyi a védekezés).

A második módszer, hogy az "Áttekintő" ikonra kattintasz, majd kiválasztod a "Csapat áttekintő" menüpontot. Az áttekintőből gyorsan és hatékonyan képezhetsz ki új katonákat az összes poliszodhoz. További információ a Grepolisban található összes egységről IDE kattintva érhető el.

Miért nem tudok több egységet kiképezni?

Az egységek kiképzéséhez szabad népességre van szükség. Ha nincs elég népességed, akkor nem tudsz új katonákat kiképezni. A probléma megoldásához bővítsd a Tanyát.
Vedd figyelembe, hogy 1 egység kiképzése nem feltétlenül jelenti azt, hogy 1 szabad népességre van szükség. Számos egységnél (pl. lovasok) egységenként 3 szabad népességre van szükség. Speciális isteni egységeknek még ennél is több népességre van szüksége.

Miért nem tudok kiképezni egyes egységeket?

Először is, győződj meg arról, hogy az Akadémián kifejlesztetted az adott egységet. Ha még ezután sem tudod kiképezni őket, ellenőrizd a követelményeket. Számos egység toborzásához a Kaszárnya nagyobb szintjére van szükség.

Hogyan támadhatom meg egy másik játékos poliszát?

Egy másik játékos poliszának megtámadásához a térképen kell kiválasztanod azt a várost, amelyiket meg akarod támadni. Kattintás után a Támadás ikonra kattintva tudod kiválasztani, hogy melyik csapataidat küldöd csatába. A támadás típusát is be tudod állítani (sima támadás vagy hódítás). Amint mindennel megvagy, nyomd meg a "Támadás" gombot, hogy megkíséreld legyőzni a kiválasztott játékost.

Megjegyzés: A hódításos támadás megszervezéséhez először ki kell fejlesztened az Akadémián a "Hódítás" kutatást.

Amikor megtámadtam egy játékost, a jelentésben miért kaptam kérdőjelet a csapatai számához?

A kérdőjel akkor jelenik meg, ha nem elegendő számú katona marad életben ahhoz, hogy jelentést tudjon tenni az ellenség csapatainak erejéről. Megjelenik a szárazföldi csapatok területén is a csak hajós támadásoknál, ami annyit jelent, hogy nem küldtél szárazföldi egységet az ellenség legyőzésére, és az ellenség csapatai méretének meghatározására így nem volt lehetőség.

Visszavonhatok egy támadást?

A támadások visszavonhatóak. A szabványos világsebesség lehetővé teszi a támadás megszakítását az elküldést követő tíz percen belül. Amennyiben a világ sebessége nagyobb (mint 1), akkor a visszavonásra lévő idő rövidebb lesz. A csapatok visszavonásához kattints a támadás részleteire, majd válaszd a "Mégse" lehetőséget. A csapatok rövid időn belül visszatérnek városodba.

Hogyan támogathatom egy másik játékos városát?

A támadáshoz hasonlóan menj a térképre és válaszd ki a támogatni kívánt várost. A megjelenő menüből kattints a "Támogatás" ikonra, hogy ki tudd választani a támogatásnak küldött egységeket. Ez a támogatás időbe telik, mire megérkezik a játékos városába, és bármikor visszavonható. Ha egy másik szigeten lévő várost akarsz támogatni, szükséged lesz szállító hajókra az egységek gördülékeny elküldéséhez.

Tudok támadni/támogatni egy játékost, aki nem ugyanazon a szigeten van, mint én?

Természetesen igen, azonban szállító hajókra lesz szükséged az egységeid gördülékeny elküldéséhez. A szállító hajók mellé ajánljuk, hogy küldj támadó hajókat, hiszen fontos a védelem.

Visszavonhatom a támogatásom?

Egy másik város támogatását bármikor visszavonhatod attól kezdve, hogy a csapataid megérkeztek az adott poliszba. Ehhez válaszd az Agóra épületet, ahol a "Kívül" menüpontra kattintva láthatod a városodon kívüli csapatokat. Itt tudod kiválasztani, hogy melyik csapatokat szeretnéd visszaküldeni az anyavárosba.

Mi az a Milícia? Hogyan tudom besorozni a Milíciát?

Ha a városod támadás alatt áll, érdemes besorozni a Milíciádat. A Milícia besorozásával fegyverekkel látod el a lakosokat a városod védelmének érdekében. A nyersanyagtermelés azonban a felére csökken, hiszen a népesség katonának áll.

A Milícia besorozásához kattints a Tanyára, majd a "Sorozás" gombra. A Milícia mennyisége a Tanya szintjétől függ. Minden tanyaszint 10 milíciát ad (15 a Városőrség kutatással) egészen a 25. szintig. A maximálisan elérhető milícia 375. Ha további kérdéseid vannak a milíciával kapcsolatban, ellenőrizd IDE kattintva.

Fejlesztéssel kapcsolatos kérdések

Hogyan fejleszthetek ki valamit?

Egy technológia kifejlesztéséhez ki kell választanod az Akadémia épületét. Itt válaszd ki a kifejleszteni kívánt technológiát. Minden fejlesztéshez fejlesztési pont és megfelelő mennyiségű nyersanyag szükséges. Egyes fejlesztések csak az akadémia szintjének bővítésével lesznek elérhetőek.

Miket tudok kifejleszteni?

40 különböző technológia létezik a Grepolisban, amelyeket a normál világokban tudsz kifejleszteni. A teljes fejlesztési listát IDE kattintva érheted el.

Mik azok a fejlesztési pontok?

A fejlesztési pontok új technológiák kifejlesztésére használhatóak. Minden akadémiai szinttel 4 fejlesztési pontot kapsz. Maximum 144 fejlesztési pontot (36. szintű akadémiával) vagy 156 fejlesztési pontot (36. szintű akadémiával + speciális épülettel: könyvtár) szerezhetsz.
Mivel a fejlesztési pontok korlátozott mennyiségűek, ezért nincs lehetőség egyes városokban minden technológia kifejlesztésére. Ezért gondosan kell megválogatni, hogy mire használod a fejlesztési pontokat.

Miért nem tudok kifejleszteni egy technológiát?

Győződj meg arról, hogy van elegendő nyersanyagod és fejlesztési pontod. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, ellenőrizd az előfeltételeket (pl. van 13-as szintű akadémiád, hogy kifejleszd a gyarmatosító hajót?).

Van lehetőség egy kifejlesztés törlésére?

Természetesen igen. Ez azonban nem ingyenes! Kultúra pontba kerül, amit sokféleképpen lehet szerezni (nézd meg az agóra épületét). Ha van legalább egy kultúra pontod, akkor menj az akadémia épületére, majd válaszd a "Törlés" menüpontot. Ott ki tudod választani a törölni kívánt kifejlesztést, amely visszaadja a fejlesztési pontokat.

Kémkedéssel kapcsolatos kérdések

Hogyan működik a kémkedés?

A kémkedés az, amikor a játékos kiküld egy kémet, hogy lássa, milyen csapatokkal és épületekkel rendelkezik egy másik játékos. A kémek toborozhatók a Veremben tárolt ezüsttel, és nincs szükség hozzá szabad népességre.
Egy egyszerű képlet segítségével megállapítható, hogy a kém sikeres-e vagy sem. A kémeket úgy osztod ki, hogy adsz nekik egy bizonyos mennyiségű ezüstöt, amelyet a veremben tárolnak. A kém ezután abba a kijelölt városba megy. Maga a képlet egyszerű.
Ha egy kémnek több ezüstöt küldtél, mint amennyi az ellenséges játékos vermében van, a kémkedés sikeres lesz, és látni fogod, hogy a kijelölt város milyen csapatokkal és épületekkel rendelkezik.

 • Tehát, ha küldesz egy kémet 1001 ezüsttel, és az ellenséges játékos vermében csak 1000 ezüst van, akkor a kémkedésed sikeres lesz.
 • Azonban, ha egy kémet 1001 ezüsttel küldesz, de a másik játékosnak 1002 ezüst van a vermében, akkor a kémkedés sikertelen lesz. Az ellenséges játékos viszont elveszíti az általad küldött ezüstmennyiséget a verméből.

Figyelem: Nem kapod vissza az ezüstöt a kémkedés után, és ha a védekező játékos kifejlesztette a Titkosítás technológiát, akkor 20%-kal nehezebben fogod találni.

Néhány példa:

 • Van A és B játékos. A játékosnak van 10000 ezüstje a vermében, a B játékosnak 20000 ezüstje van. B játékos elküld egy kémet 15000 ezüsttel A játékos városába.
  • A B játékos sikeresen kémkedett A játékos után. A B játékos mostantól láthatja az A játékos épületszintjeit, katonáit és nyersanyagait az adott városban.
  • Az A játékos nem fogja tudni, hogy a B játékos kémkedett utána, hacsak nem építette meg az Orákulumot.
  • A B játékosnak most 5000 ezüstje lesz a vermében.
Az A játékosnak továbbra is 10000 ezüstje lesz a vermében.


 • Van A és B játékos. A játékosnak van 10000 ezüstje a vermében, a B játékosnak 5000 ezüstje van. B játékos elküld egy kémet 5000 ezüsttel A játékos városába.
  • A B játékos kémkedése sikertelen volt A játékos után. A B játékos nem fogja látni az A játékos épületszintjeit, katonáit és nyersanyagait az adott városban.
  • Az A játékos tudni fogja, hogy a B játékos megpróbált kémkedni a városában.
  • A B játékosnak most 0 ezüstje lesz a vermében.
Az A játékosnak csak 5000 ezüstje lesz a vermében.

Mire van szükségem ahhoz, hogy kémkedjek más játékosok után?

Ahhoz, hogy más játékosok után kémkedni tudj, legalább 1. szintű vermednek kell lennie, amiben legalább 1000 ezüstöt raktározol. Ahhoz, hogy sikeresen kémkedhess más játékosok után, több ezüsttel kell elküldened a kémed, mint amennyi a kiválasztott játékos vermében van.

Hogyan kémkedhetek egy másik játékos után?

Először is, győződj meg arról, hogy legalább 1000 ezüstöt tárolsz a vermedben. Ha nem, akkor tegyél be több ezüstöt.
Ezután egy kémet kell küldened a másik játékos városába. Kattints a térképre és válaszd ki azt a várost, amelyik után kémkedni szeretnél. A felugró menüből válaszd ki a "Kémkedés" ikont, majd határozd meg, hogy mennyi ezüsttel indítod útnak a kémed. Ne feledd, hogy legalább 1000 ezüstöt kell hozzárendelned a kémhez.

Tengerészettel kapcsolatos kérdések

Hogyan építsek hajókat?

Hajók építéséhez szükséged van a kikötőre. Kattints a kikötőre, majd válaszd ki, hogy melyik hajót szeretnéd hányszor megépíteni. A Helytartó szolgálatait igénybe véve lehetőséged van hajókat építeni az Áttekintőn keresztül.

Miért nem tudok több hajót építeni?

A hajók építéséhez megfelelő mennyiségű szabad népességre van szükséged. Ha elfogynak az embereid, nem tudsz több hajót építeni. A probléma megoldásához bővítsd a Tanyát nagyobb szintre.

Miért nem tudok szárazföldi csapatokat küldeni a hajóimmal?

Ahhoz, hogy szárazföldi csapatokat küldj egy másik szigetre, szállítóhajóra van szükség. Egy szállítóhajó 26 egységnyi katonát tud elszállítani (a Bunks kifejlesztésével 32 egységnyi katonát), a gyors szállítóhajó pedig 10 egységnyi katonát (a Bunks kifejlesztésével 16 egységnyit katonát) egy másik szigetre.

Miért nem pusztítottam el az ellenfelem szállítóhajóit egy támadásban?

A hajókban lévő szárazföldi csapatokat meg kell ölni, mielőtt el tudnád pusztítani a szállítóhajókat. Néha ez egy támadásban is megtörténhet, néha egy utólagos tengeri támadásra van szükség.

Például:

 • 200 kardforgató és 20 szállítóhajó van a városomban
  • Szárazföldi támadást indítasz a városom ellen, és megölöd az összes kardforgatót. Azonban a szállítóhajókat nem pusztítottad el. Ha ez is a cél, akkor további tengeri támadásra van szükség.
  • Támadást indítasz a városom ellen, amely szárazföldi és tengeri egységekből is áll, majd megölöd az összes kardforgatót. Ebben a szituációban a szállítóhajókat is elpusztítanád.
  • Támadást indítasz, amely szárazföldi és tengeri egységekből is áll, azonban nem küldtél elegendő egységet a 200 kardforgató megölésére. Nem pusztítottál el egyetlen szállítóhajót sem.

Kereskedelemmel kapcsolatos kérdések

Miért nem tudok nyersanyagokat küldeni egy másik játékos városába?

Lehetésges, hogy nincs elég kapacitásod. A piac bővítését követően minden szinttel +500 nyersanyagkapacitásra teszel szert, amiket elszállíthatsz.
Például, ha 1. szintű piactered van, akkor egyszerre csak 500 nyersanyaggal kereskedhetsz. A 4. szintű piactérrel egyszerre 2000 nyersanyagot küldhetsz.
Ha nem tudsz kereskedni egy másik játékossal, vagy nem tudsz neki nyersanyagokat küldeni, akkor lehetséges, hogy már megtelt a játékos raktárkapacitása. Próbáld meg a piac bővítését a probléma megoldására.

Istennel/Templommal kapcsolatos kérdések

Miért nem tudok mitológiai egységeket kiképezni?

A legtöbb mitológiai egység kiképzéséhez szükség van a Templom egy bizonyos szintjére. A szükséges templomszinteket IDE kattintva találod egységenként lebontva.

Hogyan válasszam ki az istent, akit imádni akarok?

Először építened kell egy templomot. Miután ez megtörtént, kattints az épületre és válassz egyet a 8 isten közül: Zeusz, Poszeidón, Héra, Athéné, Hádész, Artemisz, Aphrodité, Árész. A nevükre rákattintva bővebb információt szerezhetsz a kiválasztott istenről. Ha a kiválasztás megtörtént, akkor a játékon belül kattints az istenre, majd az "Imádás" gombra.

Hódítással kapcsolatos kérdések

Kérjük, vedd figyelembe, hogy ez a kérdéssor csak azokra a világokra vonatkozik, ahol Hódítással lehet elfoglalni a városokat. Ha nem vagy biztos benne, hogy a világban - amelyben játszol - milyen foglalási rend van érvényben, nézd meg a Világinformációk lapot.

Mi történik azzal a játékossal, aki a hódítás előtt birtokolta a várost?

A város elveszik. Ha a játékosnak ez volt az egyetlen városa, akkor újra kell kezdenie a játékot abban a világban. Ha nem ez volt az egyetlen városa, akkor tovább folytathatja a játékot a megmaradt városokkal. Általában ezek a játékosok megpróbálják visszafoglalni elvett városaikat!

Mi történik, ha 2 gyarmatosító hajót küldök?

Nem számít, hogy hány gyarmatosító hajót küldesz egy városba. A második hajó megfordul és hazaindul, majd jelentést kapsz arról, hogy minden rendben van: a csapataid teát és süteményt fogyasztanak.

Lázadással kapcsolatos kérdések

Egy szövetségesem elindíthatja a lázadást helyettem?

Nem. Ha el akarsz foglalni egy várost, neked kell lázítani a lakosokat.

Hány lázadás lehet egyszerre egy városban?

Egy városban egyidejűleg zajló lázadások számának nincs ismert határa.

A lázadásnak és a gyarmatosító hajónak ugyanabból a városból kell indulnia?

Nem szükséges. Lázíthatsz egy várost A városodból és elküldhetsz egy gyarmatosító hajót B városodból. A lényeg, hogy ugyanaz a játékos cselekedjen.

Mi történik, ha többen próbálják elfoglalni az adott várost?

Amikor az adott várost valaki elfoglalja, akkor az összes többi lázadás törlődik, majd lehetőséget kapnak a gyarmatosító hajókkal érkezők, hogy leállítsák a támadást.

Mi történik azokkal a csapatokkal, amelyeket a gyarmatosító hajóval küldök?

Az elfoglalt városban maradnak, mint támogató egységek. Amint a várost elfoglalod, a gyarmatosító hajód elveszik.

Miért ajánlott a gyarmatosító hajó elküldése a lázadás megkezdéséhez időzítve?

Minél több idő telik el a lázadás óta, annál nagyobb az esélye annak, hogy az adott város több támogató egységet kapjon más játékosoktól.

Milyen károkat okoz a lázadás a városnak és az ott lévő csapatoknak?

Semmilyen kárt nem okoz. A lázadás inkább egy békés tüntetés, mint katonai puccs.

Hódító támadást kell küldenem, mielőtt elfoglalok egy elhagyott várost?

Nem. Nem kell a lakosságot a vezető ellen fordítani, hiszen nincs.

Ha a gyarmatosítóhajót egy másik városból küldöm, mint ahonnan a lázadó támadást indítottam, akkor szükséges, hogy a másik városban is ki legyen fejlesztve a Hódítás technológia?

Nem. A hódítás technológiája csak a forradalom felkavarásához szükséges. Természetesen az egyik városban ki kell fejlesztened ahhoz, hogy ilyen támadást tudj indítani.

Ha egy gyarmatosító hajót akarok küldeni, melyik támadási típust válasszam?

Csak a rendszeres támadást kell használnod. Ha hódító támadást használsz, akkor a gyarmatosító hajó nem fog leszállni, ha pedig áttörő támadást indítasz, akkor valószínűleg elveszíted a gyarmatosító hajót, amennyiben vannak védekező egységek.

Szövetséggel kapcsolatos kérdések

Szükséges egy szövetséghez csatlakoznom?

Igen! A Grepolist az a tény teszi igazán nagyszerűvé, hogy rengeteg interakció létesítését teszi elérhetővé más játékosokkal. Sokkal szórakoztatóbb a játék, ha egy szövetség tagja vagy. Ezenkívül, és egy kicsit gyakorlatiasabban, a szövetséges társaid segíthetnek a játékban. Valószínűbb, hogy támogatni fognak téged, és segíteni megtámadni más játékosokat.

Hogyan hozhatok létre egy szövetséget?

A szövetség létrehozásához kattints a "Szövetség" ikonra a képernyő bal szélén található menüsorban. Ha még nem vagy tagja egy szövetségnek sem, akkor lehetőséged van, hogy létrehozz egyet. Írj be egy nevet és kattints a "Szövetség létrehozása" gombra.

 • Megjegyzés: nem tanácsos szövetséget létrehzni az első játék alkalmával, hiszen elég sok munka van vele. Más szövetségekbe való csatlakozás megadhatja azt a tapasztalatot, amely egy jól működő szövetség létrehozásához szükséges.
 • Megjegyzés: A szövetség neve legfeljebb 24 karaktert tartalmazhat.

Hogyan vehetem rá a játékosokat, hogy csatlakozzanak a szövetségembe?

Kezdésként lehetőséged van meghívók küldésére a közeli játékosoknak, remélve, hogy nlhányan csatlakoznak a szövetségedhez. Továbbá, megcélozhatsz néhány kiválasztott tagot és toborozhatod őket, mielőtt a világ megnyílik, vagy üzenetet küldhetsz nekik a játékban. Lehetőség van arra is, hogy a szövetségedet a játék hivatalos fórumán keresztül reklámozd.

Miért nem hívhatok meg több játékost?

Csak annyi játékost hívhatsz meg, amennyit fel tudsz venni a szövetségeedbe. Azaz, ha a szövetség felső határa a világon 100, és már 90 tagja van, akkor csak 10 meghívót küldhetsz.

Prémiummal kapcsolatos kérdések

Prémiumot kell vásárolnom, hogy simán menjen a játék?

Egyáltalán nem! A prémium funkciók csak megkönnyítenek néhány dolgot a játékban, de ugyanolyan gördülékenyen (vagy még jobban) tudsz játszani anélkül, hogy vásárolnál.

Hogyan vásárolhatok prémiumot?

Prémiumot többféleképpen is vásárolhatsz. A legegyszerűbb módja az, ha rákattintasz a játékon belül a jobb oldalon elhelyezkedő "Arany vásárlása" gombra, ahol megjelenik a vásárlási felület. Ott először ki kell választanod a jobb alsó sarokban lévő fizetési módot, majd a kívánt összegre kattintani. Innen már csak a további utasításokat kell követned.

Végrehajtottam egy vásárlást, de nem kaptam meg az aranyat. Mit tegyek?

Nyitnod kell egy hibajegyet az Ügyfélszolgálaton, ott a játék illetékese tud segítséget nyújtani a számodra.

Milyen prémium funckiókat vegyek igénybe?

Ez teljes mértékben tőled függ (és attól is, hogy a játék mely szakaszában vagy). Ha sok városod van, és nehezen tudsz mindent nyomon követni, akkor az Áttekintő nagy segítségedre lesz, amit a Helytartó szolgálataival tudsz igénybe venni. Ha úgy találod, hogy nem termelnek a városaid elegendő nyersanyagot, akkor a Kalmár szolgálataival 30%-kal tudod növelni a nyersanyagtermelésed. Olvasd el a különféle leírásokat, és nézd meg, mely Tanácsadó válna hasznossá leginkább a számodra. Ha továbbra is bizonytalan vagy ezzel kapcsolatban, kikérheted más játékosok véleményét.

Eltűnt az aranyam. Mit tegyek?

Ne ess pánikba! Lépj a Tanácsadók ablakába, majd nézd meg, hogy aktiváltad-e valamelyik tanácsadó "automatikus meghosszabbítás" funkcióját. Lehetséges, hogy 2 héttéel ezelőtt aktiváltál egy prémium szolgáltatást, ami lejárt, majd automatikusan meghosszabbodott. Ha biztos vagy abban, hogy nem aktiváltad ezeket a funkciókat és az aranyad csak úgy eltűnt, akkor nyiss egy hibajegyet az Ügyfélszolgálaton.

Egyéb kérdések

Hogyan nyithatok egy hibajegyet?

Hibajegyet az Ügyfélszolgálati oldalon hozhatsz létre. Az Ügyfélszolgálatot IDE kattintva érheted el, vagy a játékon belül a "Beállítások" ikonra kattintva az "Ügyfélszolgálat" menüponton keresztül, vagy akár a fórumon az "Ügyfélszolgálat" menüponton keresztül. Ezután folytasd azzal, hogy kiválasztod a világod, a problémád, majd írj üzenetet, hogy megfelelően lehessen kezelni.

Hogyan jelenthetem a játékon belüli üzeneteket?

Lépj be a jelenteni kívánt üzenetbe. A feladó neve mellett egy kis levél található, amelyen egy "!" szerepel. Kattints erre az ikonra az üzenet jelentéséhez.

 • A feladót letilthatod, ha rákattintasz a "Belépni tilos" jellel ellátott levél ikonjára, amely az üzenet legtetején a játékos nevétől jobbra található.

Mi történik a kulturális szintemmel, amikor újrakezdem a játékot?

Amikor újrakezded a játékot, akkor a kultúrpontjaid is visszaállnak az eredeti állapotba. Újrakezdés után csak 3 városhely marad meg (ha több volt az újrakezdés előtt), a többi eltűnik.

Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!