Gépi falvak

Innen: Wiki Grepolis HU
(Farmolás szócikkből átirányítva)
Jump to navigation

Farmolás


A 2.0 verzió a farmolásban új rendszert hoz. Az új rendszer nagyszabású változása sokkal élvezhetőbb és kényelmesebb nyersanyag-zsákmányolást eredményez.


Mi is a farmolás?

A farmolás során a gépi falvakba (vagy más játékoshoz) csak azért mész többé-kevésbé rendszeresen, hogy nyersanyagot hozz el. Lényegében learatod a “farmok” termését. A 2.0 verzióban a korábbi, seregekkel történő támadás helyett már csak egy egérkattintás lesz a gépi falvaktól a zsákmány begyűjtése.


Farmolás a 2.0-ban

A játékod indulásakor a szigeteden egy gépi falut uralsz csak. A regnálásod alatti gépi falvakat ki tudod zsákmányolni, ki tudod fosztani, és bővítheted is, hogy egy-egy zsákmányszerzés során még több nyersanyagot hozz el tőlük. A falvak fejlesztése - és ügyes gazdálkodás esetén a kifosztása - nem igényel harci egységeket. Elfoglalásukat követően ha vigyázol a hangulatra, katonáidra már nem lesz szükséged. Szigettársaid hozzájárulására viszont annál inkább! Az elfoglalt gépi falvakat csapatmunkával fogjátok tudni fejleszteni mind nagyobb és nagyobb szintre.


A 2.0 verzióban a farmolás maga csak egy kattintás. Ha kiválasztottál egy elhozni kívánt mennyiséget, akkor meg kell várnod, míg újratermeli a falu a nyersanyagot. Nem tudod addig sem sarcolni, sem pedig kifosztani, amíg a választott mennyiség újratermeléséhez szükséges idő le nem jár.

Megjegyzendő, hogy a kiválasztott összeg nem a teljes elhozott nyersanyag-mennyiséget jelenti, hanem az egyes nyersanyagfajtákból elhozott mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy ha a “24 egységnyi” nyersanyagot választod ki a felkínált lehetőségek közül, akkor zsákmányod 24 egység fa, 24 egység kő és 24 egység ezüst lesz.

A világ sebessége a nyersanyagmennyiséget befolyásolja, nem pedig azt az időt, amit két farmolás között várni kell. A zsákmány fejlesztés a 2.0 verzióban azt eredményezi, hogy bár az egyszerre elhozható nyersanyagok mennyisége a fejlesztés nélküli mennyiséghez képest duplájára nő, azonban a két farmolás közötti idő is duplájára nyúlik meg.


Gépi falvak elfoglalása

Nagy újítás a korábbi verzióhoz képest a 2.0 verzióban, hogy immár nem fosztogathatod szabadon a szigeteden lévő összes gépi falut, azokat előbb el kell foglalnod. A játék kezdetén egy falu már az uralmad alatt áll. Ahhoz, hogy a többi gépi falut is farmolhasd, azokat is el kell foglalnod. Ennek során a falu ellenállását le kell győznöd, valamint elég egységgel kell a városodban rendelkezned. Az általad nem birtokolt falvakat piros zászló jelzi. Ha egy ilyen falura kattintasz, a felbukkanó panelen láthatod, hogy rendelkezel-e a falvadban elegendő egységgel a falu uralásához (ezt a kék sáv mutatja), illetve kiválaszthatod a csapatokat, amelyeket harcba küldesz a falu lakói ellen.


Gépi falvak védekezése
Gépi falu elfoglalása Védekező egységek
1. falu Nincs védelem (automatikusan jár az első)
2. falu 1 Parittyás
3. falu 3 Íjász
4. falu 60 Parittyás
5. falu 60 Kardforgató
6. falu 100 Íjász
7. falu 300 Parittyás, 80 Hoplita, 80 Lovas
8. falu 150 Kardforgató, 150 Íjász, 75 Hoplita és 20-as Városfal


A gépi falvakat a szigeten lévő valamennyi játékos uralhatja, nem játékoshoz kötöttek. Az, hogy a falunak mennyi ura van, az elhozható mennyiségekre nincs kihatással, azonban a falu szintjét csak azok a játékosok tudják növelni, akik a falu fölött már rendelkeznek.


Gépi falvak sarcolása

A gépi falvaktól történő nyersanyagszerzés első lehetősége a sarcolás. Előnye, hogy nem csökken a hangulat, hátránya viszont, hogy a fosztásnál csekélyebb mennyiségű nyersanyaghoz juthatsz. A sarcolást úgy tudod elindítani, hogy a zöld zászlós gépi falura kattintasz, majd a felbukkanó menüből kiválasztod a sarcolás ikonját. A nyersanyagokat azonnal megkapod, nincs szállítási idő. Miután rákattintottál a Sarcolás feliratú gombra, azonnal megkezdődik a visszaszámlálás. Amíg az végig nem fut, addig nem tudod a falut sem újra megsarcolni, sem pedig kifosztani. A falutól addig csapatokat sem követelhetsz.


Sarcolás


 1. A falu aktuális hangulata. A sarcolás nem csökkenti.
 2. A falu jelenlegi szintje. Minden falu 1-es szintről indul, és legfeljebb 6-os szintig fejleszthető.
 3. A következő sarcolásig hátralévő idő. A képen a “kész” szöveg itt azt jelenti, hogy a falu készen áll a nyersanyagok átadására.
 4. Az a nyersanyagmennyiség, amit minden egyes nyersanyagfajtából a rendelkezésedre bocsát a falu.
 5. Az az idő, amely alatt a falu a fölötte lévő nyersanyagmennyiség elhozatala után újra sarcolhatóvá válik.
 6. A sarcolást elindító gomb.


Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy sarcolással adott időközönként mennyi nyersanyagot tudsz elhozni a különböző faluszintek esetén. A táblázatban zárójelben szerepelnek azok az értékek, amelyek a Zsákmány fejlesztés megléte esetén érvényesek.

Sarcolás
Szint 5 Perc (10 Perc) 20 Perc (40 Perc) 120 Perc (240 Perc) 300 Perc (600 Perc)
1 10 (20)Nyersanyag 20 (40)Nyersanyag 60 (120)Nyersanyag 80 (160)Nyersanyag
2 12 (24)Nyersanyag 24 (48)Nyersanyag 72 (144)Nyersanyag 96 (192)Nyersanyag
3 14 (28)Nyersanyag 28 (56)Nyersanyag 84 (168)Nyersanyag 112 (224)Nyersanyag
4 16 (32)Nyersanyag 32 (64)Nyersanyag 96 (192)Nyersanyag 128 (256)Nyersanyag
5 18 (36)Nyersanyag 36 (72)Nyersanyag 108 (216)Nyersanyag 144 (288)Nyersanyag
6 20 (40)Nyersanyag 40 (80)Nyersanyag 120 (240)Nyersanyag 160 (320)Nyersanyag
Elhozható mennyiség az egyes nyersanyagokból (Zsákmány fejlesztéssel)

Megjegyzés: Az értékek 1-es szerversebesség esetén érvényesek. A többszörös sebességű világokban elhozható mennyiség számításához az itt megadott értékeket a szerver sebességével kell megszorozni.


A falvakból maximálisan hozható nyersanyag mennyisége: (((Kiépítettségi szint-1)/10)+0,5) * 12.500 * A világ sebessége

Kifosztás

A kifosztás a gépi falvaktól történő nyersanyagszerzés másik módja. A kifosztás során több nyersanyagot termelnek a falvak ugyanannyi idő alatt, de a hangulatuk is csökken. Az alacsony hangulat következtében a falvak lakosai fellázadnak. A kifosztást szintén a gépi falura történő kattintással tudod indítani, itt azonban a Kifosztás menüpontot/fület kell választanod. Akárcsak a sarcolásnál, itt is a nyersanyagonként kapható mennyiségek vannak feltüntetve. A szerver sebessége a nyersanyagok mennyiségét befolyásolja, a két kifosztás között szükséges minimális időt nem.


Kifosztás


 1. A gépi falu aktuális hangulata. A kifosztás csökkenti a hangulatot, és ha az túl alacsonyra esik, a falu fellázadhat ellened.
 2. A falu jelenlegi szintje. Minden falu 1-es szintről indul, és legfeljebb 6-os szintig fejleszthető.
 3. A következő kifosztásig hátralévő idő. A képen a “kész” szöveg itt azt jelenti, hogy a falu készen áll a nyersanyagok átadására.
 4. Az a nyersanyagmennyiség, amit minden egyes nyersanyagfajtából a rendelkezésedre bocsát a falu.
 5. Az az idő, amely alatt a falu a fölötte lévő nyersanyagmennyiség elhozatala után újra kifoszthatóvá válik.
 6. A hangulat kifosztás okozta csökkenésének mértéke.
 7. A kifosztást elindító gomb. A nyersanyagok a gombra történő kattintással ez esetben is azonnal megjelennek a raktáradban.


Az elhozható nyersanyag mennyisége függ a szerversebességtől, a gépi falu szintjétől és attól, hogy a Zsákmányt kifejlesztetted-e az Akadémiádban. Ez a fejlesztés arra ad lehetőséget, hogy a négy választható időtartam és nyersanyagmennyiség helyett nyolc fosztási/sarcolási időtartamból választhass, különböző nyersanyag-mennyiségek mellett. Alacsony hangulatnál a kifosztással azt kockáztatod, hogy a falu fellázad ellened. A falvak hangulata 1-es szerversebesség mellett óránként 1%-kal emelkedik.


A falvakból maximálisan hozható nyersanyag mennyisége: (((Kiépítettségi szint-1)/10)+0,5) * 12.500 * A világ sebessége

Lázadás

Ha a gépi falu hangulata nagyon lecsökken, akkor a falu fellázadhat ellened, és ekkor elveszíted felette az irányítást. Az uralom visszaszerzéséhez a falut újra el kell foglalnod. De vigyázz, mert a parasztok felfegyverkezve várnak! Hoplitákat, kardforgatókat és íjászokat képeznek gyorsan maguk közül, hogy csapataidnak ne legyen könnyű dolga. Az egyes egységek eloszlása véletlenszerű.

A hangulat óránként 1%-ot emelkedik az 1-es sebességű szerveren. A lázadás elkerülése érdekében a falut ne sarcold és ellene kifosztást se rendelj el, tőle csapatokat se követelj, ha a hangulata 80% alatt van. A diplomácia kifejlesztése esetén ez az érték 64%-ra is lemehet akár.


Egységek követelése

A 3. szintre fejlesztett falutól már - a felbukkanó menüből kiválasztva, avagy az Egységek fülre kattintva - az 1.x verzióból ismert csapatok követelése opció is elérhető. Ennek választása esetén egy adott számú egységet kapsz, azonban a falu hangulata ennek eredményeképpen csökken, és az időt e sajátos “toborzás” után is ki kell várnod, amíg a falu újra szolgálhat neked vagy nyersanyaggal, vagy egységekkel. Ha a gépi falu hangulata túl alacsonyra kerül az egységek követelése után, akkor fellázad ellened.

Wiki9.png


Kereskedelem

A gépi falvakkal a 2.0 verzióban is kereskedhetsz. Ehhez a felbukkanó menü kereskedelem ikonját, vagy pedig a Kereskedelem fület kell választanod. A kereskedés menetéről és szükséges feltételeiről a Kereskedelem oldalon olvashatsz bővebben.


Bővítés

A gépi falvakat a nyersanyagtermelésük növelése érdekében bővítheted. Minél magasabb a falu szintje, annál több zsákmányt hozhatsz el tőle, és ennek következtében a te fejlődésed is annál gyorsabb lehet, minél erősebb falut uralsz.

Wiki8.png

A gépi falu bővítéséhez a falunak egy bizonyos mennyiségű nyersanyagot kell felajánlanod. E falvak szintjét az összes játékos azonosnak látja, tehát a szigeteden a többi játékossal a falvak bővítése érdekében összedolgozhatsz. A nyersanyagokat a felbukkanó menüből a Bővítés ponttal előhívható panelen, avagy a falu felbukkanó ablakának a Bővítés fülén tudod felajánlani.

Szükséges nyersanyagigény a bővítéshez
Fejlesztés Szükséges nyersanyag összesen
1. Right-arrow-small.png 2. 1.200 egység nyersanyag
2. Right-arrow-small.png 3. 4.800 egység nyersanyag
3. Right-arrow-small.png 4. 19.200 egység nyersanyag
4. Right-arrow-small.png 5. 72.000 egység nyersanyag
5. Right-arrow-small.png 6. 150.000 egység nyersanyagVissza a kezdőlapra
Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!