Kereskedelem

Innen: Wiki Grepolis HU
A lap korábbi változatát látod, amilyen Trys Asgon (vitalap | szerkesztései) 2013. szeptember 22., 08:13-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Kereskedés más játékosokkal)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Jump to navigation

Piactér


A piactér megépítését követően szintenként 500 egységnyi nyersanyaggal kereskedhetsz egyszerre. A legkisebb kereskedési mennyiség 100 egység. További információt erről a piactér oldalán olvashatsz.


Kereskedelem

A gépi falvakkal, vagy más játékosokkal történő kereskedés a legjobb módszer arra, hogy a feleslegedet olyan nyersanyagfajtára cseréld, amiből az erőforrás sáv szerint hiányod van. Nem minden ajánlat 1:1 cserét kínál, tehát figyelj oda arra, hogy melyiket fogadod el.


A kereskedési aránypárt az alábbiak szerint kell értelmezni:

  • 1:1 --- 1 egységnyi nyersanyagért 1 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
  • 1:2 --- 1 egységnyi nyersanyagért 2 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz
  • 2:1 --- 2 egységnyi nyersanyagért 1 egységnyi másfajta nyersanyagot kapsz


A piacon a játékosok ajánlatai nem aránypárokban, hanem decimális számokban vannak megadva. 1 a kereskedési arány, ha az aránypár 1:1, 2 a kereskedési arány, ha az aránypár 2:1 lenne, és a 0,5 azt jelenti, hogy az aránypár 1:2 lenne.


Kereskedés a gépi falvakkal

A gépi falvak hajlandók kereskedni veled, feltéve hogy felépítetted a piacot, és az ő hangulatuk meghaladja a 80 százalékot. A falvak meghatározott nyersanyagokkal kereskednek csak, ez a játék során nem változik meg.

A falvakkal a már támadásnál is megszokott módon indítod a kereskedést: a sziget nézetből kattintasz a kiválasztott falura. Ha az egeret a falu fölé viszed, akkor láthatod az aktuális hangulatát és erejét, illetve hogy mivel kereskedik és milyen arányban. Kattints a falura, és válaszd ki a “Kereskedés” fület (a 3. fül).


Gépi faluval való kereskedelem

Az oldalsó képen azt láthatod, hogy a falu a kereskedelem során ezüstöt ad és követ vár cserébe. Ennél a falunál az arány jelenleg 1:1,25. Ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi kőért cserébe kapsz 1,25 egységnyi ezüstöt (tehát ha 2000 egység követ adsz a falunak, 2500 egységnyi ezüstöt ad érte cserébe).

Az arány egy-egy kereskedést követően romlik (minden általad kínált 100 nyersanyag után 0,1 egységgel), de ha elég sokáig nem kereskedsz a faluval, újra visszaépül a számodra kedvező, tágabb arányra (óránként 0,1 egységgel).Ezen a párbeszédpanelen a kereskedelmi kapacitásodat is látod. A példában ez 2500 egység, amiből arra következtethetünk, hogy a piac 5. szinten van (500 egység/szint). A kereskedők mozgásának időtartamáról is nyújt információt ez a panel, példánkban ez 9 perc 25 másodperc. A kereskedők tekintetében - a katonáktól eltérően - a teljes menetidőt jelzi a rendszer, tehát azt nem kell megvárnod az újbóli kiküldésükkel, hogy “visszaérkezzenek” - helyettük a piacodra érkeznek máshonnan kereskedők, akiket kiküldhetsz legközelebb.

A célhoz érkezés idejét a panel aljának közepe táján láthatod.

Kereskedés más játékosokkal

A piactéren tudsz más játékosokkal kereskedni. Ehhez kattints rá városnézetben a piactérre. Így a piactér oldalára jutsz, ahol alapértelmezésként mások ajánlatait látod.

Más játékosok ajánlatai
A piactéren találhatsz olyan nyersanyagokat a feleslegedért cserébe, amilyenre épp szükséged van. Az ablak bal oldalán tudod megadni a keresési feltételeket, a jobb oldalon pedig az ezeknek megfelelő ajánlatokat fogod látni.

A bal oldali rész (“Piactér”) az alábbiak szerint épül fel:

1.) A tetején látod a szabad kapacitást. Itt láthatod, hogy jelenleg a kereskedőid mennyi nyersanyagot tudnak szállítani. A szabad kapacitás a piac szintjétől és az úton lévő kereskedőktől függ.

2.) A szabad kapacitás alatt találod a “Keresés”-t. Itt jelölheted ki azt a nyersanyagfajtát kattintással, amire neked van szükséged. A kijelölést a piactér alján lévő zöld pipára történő kattintással erősítheted meg, ekkor a jobb oldalon szállítási idő szerint rendezve azokat az ajánlatokat adja a rendszer, amelyek a te keresletednek felelnek meg.

3.) Tovább szűkítheted a keresést azzal, hogy a “Kínálat” alatt kijelölheted, mit tudsz cserébe felajánlani. A választásodat megerősíteni szintén a Piactér alján található zöld pipa gombbal tudod.

4.) Ajánlatok keresésénél megadhatod azt is, hogy mi legyen a maximális szállítási idő, illetve a legtágabb arány, amit felkínál neked a rendszer. Ha csak a szállítási időre és az arányra szűkíted az ajánlatokat, akkor találhatod meg a legközelebbi és legjobb kínálatokat.

5.) Ha más adatokkal szeretnél ajánlatokat keresni, mint amit egyszer már megadtál a rendszernek, akkor a Piactér alján lévő piros X gombbal tudod törölni a keresési feltételeidet.


Példánkban az első játékos 1000 egység fát kínál 1000 egység ezüstért cserébe, vagyis az aránya 1:1. Mi pontosan ilyen ajánlatot keresünk. A szállítási ideje 13 perc 59 másodperc, ennyi idő kell tehát ahhoz, hogy a csere megtörténjen. De mi a helyzet akkor, ha neked csak 500 egységnyi ezüstöd van? Csak használd a jobb oldalon, a kínálat melletti csúszkát, vagy írd be manuálisan az 500 egységet az ott rendelkezésre álló mezőbe. Nem kötelező a teljes ajánlatot elfogadnod akkor sem, ha egyébként megvan az 1000 egységnyi ezüstöd a cserére, ekkor is beállíthatod azt a mennyiséget, amelyet szeretnél elcserélni. Kattints az ajánlat melletti zöld pipára, és a nyersanyag már el is indul mindkét irányból.


A kereskedelmi mozgásokat nyomon tudod követni, ha a városnézet melletti jobb oldali áttekintő panelen a kereskedelmi fülre kattintasz (3. fül).


Ajánlat elfogadásához már az 1. szintű piac is elég. Ajánlat adásához azonban legalább 5. szintű szükséges.


Ajánlat adása a következő módon történik:

1.) Kattints a piacon fent az “Ajánlat adása” gombra. Az így kapott oldal piacterén tudod az ajánlatodat megtenni, a módszer hasonló ahhoz, mint amikor ajánlatot kerestél. A piactér itt is mutatja a szabad kereskedelmi kapacitásodat.

2.) A “Kínálat” alatt jelöld meg, amiből felesleged van, valamint írd be, mennyit szeretnél a piacra tenni. Legkevesebb 100 egységet kell felajánlanod cserealapként.

3.) A “Kereslet” alatt jelöld meg, hogy mit és mennyit szeretnél érte kapni. Mind a kínálatnál, mind a keresletnél a csúszkát is használhatod a kézzel történő beírás helyett.

4.) Utolsó lépésként a maximális szállítási időt kell megadnod. Ha ezt a mezőt üresen hagyod, a rendszer 30 percet állít be automatikusan.

Az ajánlattételt véglegesíteni a “létrehozás” gombbal tudod. A rendszer az arányt automatikusan számolja a megadott mennyiségek alapján, ezzel neked nem kell foglalkoznod.

Ha az ajánlatodat nem kívánod tovább fenntartani, akkor a jobb oldali részen az ajánlat mögötti jelölőnégyzet bejelölését követően a “törlés” gombbal tudod azt megszüntetni. Ekkor a felkínált nyersanyagok visszakerülnek a raktáradba.


Nyersanyagot nem csak piacon keresztül, hanem közvetlenül is tudsz játékosnak küldeni. Ehhez legalább 10. szintű piac szükséges.


Vissza az alapokhoz
Vissza a kezdőlapra
Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!