Új foglalási rend

Innen: Wiki Grepolis HU
Jump to navigation

Új foglalási rend

Lazitas.png


A foglalási procedúra során is - akárcsak a városalapításnál - fenn kell állnia a megfelelő feltételeknek ahhoz, hogy sikerrel járhass.


Foglaláshoz szükséged lesz:


Mielőtt bármibe belekezdenél első dolgod, hogy meggyőződj róla, megvan-e a megfelelő kulturális szinted. Minden játékos 2. szinten kezd, tehát egyből lehetősége van egy új város alapítására/foglalására. Hogy elérd a 3. kulturális szintet, 3 kultúrpontra van szükséged, hogy a 4. szintet, ahhoz 9 pontra, és így tovább.

A következő kulturális szinthez szükséges kultúrpont számítása: n-edik kulturális szinthez (n-2)*(n-1)*1,5


A kulturális szint határozza meg, hány városod lehet.


Az első foglalásodhoz az alábbi lépések vezethetnek:


1. Építsd fel a raktárat minimum 11. szintre.


2. Építsd fel az akadémiát minimum 28. szintre. (Ezen a szinten lehet kifejleszteni a hódítást.)


3. Fejleszd tovább a raktáradat 23. szintre (vagy ha az akadémián kifejlesztetted a kerámiát, akkor elég a 20. szintig). Ez azért szükséges, mert a Hódítás fejlesztéshez 16.000 egység ezüst kell.


4. Fejleszd ki az akadémián a gyarmatosító hajót és a hódítást.


5. Építsd fel a kikötőt minimum 10. szintre.


6. Építs egy gyarmatosító hajót.

  • Fontos: Hogy megépítsd a hajót, szükséged van 170 lakosra + 10.000 egységre minden hagyományos nyersanyagból. (A szabad népességet visszakapod, ha a városszerzés sikeres volt, vagy elpusztítják a gyarmatosító hajódat). Hódításhoz mindenképpen szükséged van gyarmatosító hajóra, még ha a melletted levő várost akarod elfoglalni is.


7. Keress magadnak egy várost, amit el szeretnél foglalni.

Felkelés kirobbantása támadás

Első lépésben felkelést kell szítanod a városban. Ezt a hódítás kifejlesztése után tudod megtenni, ha támadásnál a “Felkelés kirobbantása” opcióval támadsz.

A felkelés kirobbantásához nem szükséges a gyarmatosító hajót is küldened a sereggel.

Felkelést olyan sereg, ami pusztán szárazföldi egységekből áll ki tud robbantani (pl. ha a szigeten lévő várost szeretnéd elfoglalni, akkor hajók nélkül is tudod lázítani).


A felkelés akkor robban ki, ha a városban az összes szárazföldi védőegység elesik.

Fontos: A célpontod bárki lehet, akár 200 ponttal rendelkező város is, de az egyéni megítélésedtől függ, hogy az adott - akár pici - városra érdemes-e a drága gyarmatosító hajót, és a még drágább kulturális szintet rááldozni. A célodat alaposan gondold át, mert már elfoglalt várost feladni nincs lehetőséged!A felkelés elkezdődött

8. Első 12 óra, a felkelés elkezdődött!


Amennyiben sikeresen szítottad a felkelést, akkor egy ilyen jelentést kapsz:

Sikeres‎ felkelés kirobbantása támadás

és megkezdődik a felkelés, amit a városaidban láthatsz:

Sikeres‎ felkelés kirobbantása támadás"Itteni felkelések" alatt látod, ha nálad szították, "Külső felkelések" alatt látod, ha te szítottad máshol.


Ezen első 12 óra alatt a várost nem tudod elfoglalni. Ebben az időszakban a város eredeti tulajdonosa tud egységeket képezni, segítséged hívni és fogadni, teljesen uralma alatt marad a város.

Természetesen ilyenkor is lehet támadni a várost, ezzel a védelem kiépítését megakadályozhatod vagy lassíthatod.Zajlik a felkelés

9. Második 12 óra, Zajlik a felkelés!


Ezalatt az időtartam alatt, a város elég sérülékeny ahhoz, hogy elfoglalhasd. Jelenleg a bent lévő csapatok védik a várost, tartják kordában a felkelést. Még mindig az eredeti tulajdonos irányítja a várost.

Zajlik a felkelés


Ekkor jön el az idő a cselekvésre. Meg kell támadni a várost úgy, hogy csapataid ezen időszak alatt érjenek be (tehát ha 10 óra az út a gyarmatosító hajóval, akkor a lázadás szításának időszaka alatt már elindíthatod, lényeg, hogy a felkelés kiteljesedésének időszakában érkezzenek a célponthoz az egységek).


A gyarmatosító hajó mellé itt szárazföldi egységeket (szállítóhajón, akkor is, ha a célpont város a szigeteden van) és tengeri egységeket egyaránt küldened kell. A gyarmatosító hajót már nem lázítással, hanem normál támadással kell indítani!


Amennyiben tengeren, és szárazföldön is győz ez a csapat, akkor azonnal a támadóé a várost.


Fontos: Csak az a játékos foglalhatja el a várost, aki a felkelést szította. Egy városban több játékos is szíthat felkelést egyszerre, és egy játékos több városban is lázíthat.


Példa:

A, B - hódító játékosok

C - Foglalni kívánt város

A” játékos megtámadja “C” várost lázítás opcióval, kitör a lázadás. Eltelik 6 óra, “B” játékos is megtámadja “C” várost, és egy másik lázadást is kirobbant. Ekkor két óra ketyeg a városban, az egyik “A” játékosé 6 órával, a másik “B” játékosé 12 órával. 6 óra elteltével “A” játékosnak foglalhatóvá válik a város (neki megkezdődik a második 12 óra), de “B” játékosnak csak további 6 óra múlva nyílik meg a foglalás lehetősége (amikor az ő első 12 órája letelik). Amennyiben “A” játékos nem foglalja el ezen idő alatt a várost, akkor “B” 6 óra múlva megteheti.


10. Győzelem!


Sikeresen vetted az akadályokat, a felkelés szítása után nem hagytad, hogy a kiszemelt város felépítse a védelmét, a 12 óra elteltével beérkezett a gyarmatosító hajót is tartalmazó támadásod. Ezzel legyőzve minden védelmet azonnal elfoglaltad a várost.


Eltérések szellemváros foglalása esetén:

Az új hódítási rendben a szellemváros foglalása lényegesen könnyebb.

Szellemváros foglalásánál ugyanis nincs szükség a város lázítására, mi több: a hódítás kifejlesztésére sem. A szellemváros foglalásához elég pusztán a gyarmatosító hajót kifejleszteni, és egy gyarmatosító hajót megfelelő szárazföldi és tengeri kísérettel küldeni a foglalandó városba. Itt is győznöd kell mind tengeren, mind szárazföldön ahhoz, hogy a város a tied lehessen. Vigyázz, mert a szellemvárosban is lehetnek ott maradt katonák, illetve védhette be valaki saját célú foglalás miatt!

Ha tévedésből mégis lázítottad a szellemvárost (hiszen bár nem kötelező, azért a rendszer lehetőséget ad rá), akkor a hódítás onnan ugyanúgy zajlik, mint játékoshoz tartozó város esetén, azaz ki kell várni a 12 órás időtartamot a foglalás lehetőségének megnyíltához.


Gyakori kérdések:


Szükséges a hódítás kifejlesztése, ha a várost foglalni akarom a felkelés kiteljesedése alatt, vagy elég a gyarmatosító hajó?

Szükség van a hódítás kifejlesztésére is, mert máshogy nem tudod kirobbantani a felkelést.


Csak abból a városból indíthatom a gyarmatosító hajót, amelyikből a felkelést szító sereget indítottam?

Nem. A gyarmatosító hajó bármely városodból indítható, amelyikben a hódítás ki van fejlesztve. A lázítás támadó oldalon játékoshoz kötődik, nem pedig a játékos egy városához, védő oldalon viszont csak az a város foglalható, amelyikben a felkelésed már kiteljesedett és a 2. fázisban tart.


Hogyan foglaljak szellemvárost?

A szellemvárosnak nincs gazdája, így nincs ki ellen lázadjon. Szellemváros foglalásához tehát elég pusztán a gyarmatosító hajót küldened, megfelelő szárazföldi (szállítóhajókon) és hadihajó-kísérettel. Szellemvárosban is győznöd kell mindkét fronton, így harcoló egységeket mindenképpen kell a gyarmatosító hajóval küldened.

A támadás indításánál vedd figyelembe, hogy a szellemváros is játékoshoz tartozott valamikor, aki sereget képezhetett benne, tehát könnyen lehet, hogy a falak mögött védők várnak!


Mit tegyek, ha lázítottam a várost, a gyarmatosító hajóm már órák óta úton van, de valaki hirtelen elfoglalja előlem?

Hívd vissza a gyarmatosító hajót! Amennyiben a lázítás megtörtént, és más játékos ezt követően foglalta el a célul kiszemelt várost, akkor a már úton lévő gyarmatosító hajóra nem vonatkozik a tízperces visszahívási szabály, azt bármikor vissza tudod fordítani.


Tehetek-e mitológiai egységet a foglaló seregbe?

Igen. Bár a gyarmatosító hajó kíséreteként kijelölt sereg ott marad a célvárosban, nincs akadálya annak, hogy ebben a seregben mitológiai lények legyenek. Egyre kell ebben az esetben figyelni: az elfoglalt város a foglalás pillanatában felveszi annak az istennek a vallását, amelyhez a foglaló seregben lévő mitológiai lények tartoznak. Tehát ha más vallású várost szeretnél, mint amilyen lényeket küldeni tudsz, akkor számolnod kell azzal, hogy közvetlenül istenváltást követően az adott isten vonatkozásában minden áldáspontod nullázódik, a támogatásként ott lévő mitológiai lények pedig visszatérnek a kiinduló városba.Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!