Szövetségi Fórum

Innen: Wiki Grepolis HU
Jump to navigation

SZÖVETSÉGI FÓRUM

A szövetség tagjai legkönnyebben a szövetség belső fórumán kommunikálhatnak. Az itt leírtak - hacsak fórummoderátor (róla később) ahhoz nem nyúl hozzá - megőrződnek, így a szövetségi chat on-line jelenlét-igénye a fórum használatakor nem jelentkezik.

A szövetség megalapításakor a Szövetségi fórum még üres. Az alapítók és a vezetők tudnak létrehozni új fórumokat, amelyeken belül az egyes szálak teret nyitnak a majdani beszélgetéseknek. Szövetségi fórum létrehozása

A fórummoderátorok a szövetség azon tagjai, akik a szövetségi fórum témáinak kezelésére jogokkal bírnak. Ők tudnak témákat létrehozni és törölni, tudják bárki hozzászólását módosítani, törölni. Fórummoderátor automatikusan az alapító és a vezetők, de ők bárkinek adhatnak ilyen jogot a Szövetség oldalon leírtak szerint. Az alapítók és a vezetők a fórummoderátoroknál kiterjedtebb jogokkal bírnak a fórum kezelésében is: tudnak fórumszálakat létrehozni, törölni, módosítani, illetve tudják a sorrendjét módosítani azoknak.


Fórum létrehozása

Az egyes fórumszálak létrehozása a “Fórum kezelése” linkre történő kattintással indul. Az ekkor megjelenő képernyőn - ha már vannak - az eddig létrehozott szálakat látjuk sorrendben, alul egy gomb: “Új fórum” felirattal. Amennyiben fórumszálat még nem hoztunk létre, akkor ez az oldal üres lesz, csak az “Új fórum” gombot látjuk rajta.

Új fórum


fórumlétrehozási panel

Erre a gombra kattintással egy panel ugrik fel, amelyen az új fórum adatait megadhatjuk:

 • a nevét (ami a Szövetségi fórum oldal fejlécében fog megjelenni),
 • a rövid leírását (ami a saját fejlécében fog megjelenni),
 • azt, hogy rejtett fórum-e. (A rejtett fórumot a Szövetség oldalon leírtak szerint belső fórum hozzáférési joggal rendelkező tagok láthatják.)


Az adatok megadását követően a Létrehozás gombra kattintással véglegesíthetjük a szálat a szövetségi fórumunkon.


Fórumok kezelése

A fórumszálak kezelése, főbb adatainak módosítása az alapítók, illetve a vezetők által történhet, a Szövetségi fórumon belül a “Fórumok kezelése” linkre történő kattintással. Megjegyzendő, hogy ez a link el sem érhető annak, aki nem bír ilyen jogokkal.


A létrehozott szövetségi fórumszálak listájában az alapítóknak és a vezetőknek az alábbiakra van lehetőségük:

 • Fórumszálak sorrendjének rendezése:

Az egyes szálakat a “fogd és vidd” módszerrel tehetjük egymás elé. Az áthelyezni kívánt fórumszál Mozgatoikon.png ikonján az egér bal gombját folyamatosan nyomva tudjuk az adott fórumszálat felfelé vagy lefelé húzni a listában. Az első helyre tett fórumszál jön be mint alapértelmezett a Szövetségi fórum oldalra kattintva.


 • Fórumszálak megosztása:

A Megosztojel.png ikonra történő kattintással szövetségeket adhatunk hozzá, illetve törölhetünk. Konföderációk között célszerű a szövetségek közötti fórummegosztás is. Természetesen fórumszálat megosztani bárkivel, bármilyen szövetséggel lehet, nem csak konföderációs partnerekkel.


Fontos: Ahhoz, hogy mindkét fél lássa a megosztott fórumszálat, a meghívott félnek azt el kell fogadnia! Az elfogadás szintén a Fórumok kezelése oldalon történik, aholis a lista végén “Megosztott fórumok” cím alatt a fórummeghívások szerepelnek. Itt látható a meghívó fél neve, valamint a megosztott fórumszál címe. Az elfogadás a zöld pipával történik.


 • Fórumszálak törlése:

A feleslegessé vált fórumszálakat ugyanezen listán a Xjel.png gombra kattintással lehet törölni. A rendszer rákérdez a törlésre, megerősítést kér. Megosztott fórumszálak törlése: A megosztott fórumszálakat törölni csak a megosztó fél tudja. A fogadó fél erre jogosult tagjai csak megszüntethetik a megosztást, ennek eredménye a törléssel lesz azonos: a szálat e szövetség tagjai nem fogják látni a Szövetségi fórum fejlécében.


 • Fórumszálak tulajdonságainak módosítása:

A listában ehhez elég csak a fórumszál nevére kattintani. A név módosításához a “Cím” mezőbe be kell írni az új nevet. A leírást szintén így lehet módosítani, valamint rejtetté is így lehet tenni egy eladdig nem rejtett fórumszálat. A változások megerősítése a zöld pipával történik.

Tulajdonságok módosítása


Témák (topicok)

Az egyes fórumszálakon belül a beszélgetésekre külön témákat (topicokat) lehet létrehozni. Erre bármelyik szövetségi tag képes - megosztott fórumon valamennyi, az adott fórumot látó szövetség tagja -, azonban ezeket törölni, áthelyezni más fórumszálakra már csak fórummoderátor tudja.


Topic létrehozása:

Létrehozni kétfajta topicot lehet

 • normál témát és
 • kérdőívet.


A létrehozás mindkét esetben úgy indul, hogy a cél-fórumszál alján lévő valamelyik gombra történő kattintunk. Az “Új téma” gomb a normál topic létrehozását indítja el. Ebben az esetben a felbukkanó képernyőn egy címet adhatunk meg, fontossá tehetjük, illetve a nyitó hozzászólást írhatjuk meg.

A “fontos”-ként megjelölt témák mindig az elején lesznek az adott fórumszálnak.

(A fórumszálon belül az egyes azonos rangú topicok sorrendjét a hozzászólások időrendje határozza meg.)


Kérdőív létrehozása

A kérdőív létrehozása során az “Új kérdőív” gombra kell kattintani. Az ekkor megjelenő oldalon meg kell adni

 • a kérdőív címét (Téma mezőnév alatt): a címe bármi lehet, amiből egyértelmű, miért hoztad létre.
 • a rövid kérdést, ami kapcsán a válaszokat várod.
 • a fontosságot.
 • a megjelenítést. Ha a megfelelő jelölőnégyzetet bepipálod, akkor az eredményeket folyamatosan mutatja a szavazás ideje alatt azoknak, akik már szavaztak.
 • a válaszlehetőségeket. A rendszer alapértelmezésben három válaszlehetőségnek ad helyet, de ezt tetszőlegesen lehet bővíteni.
 • a nyitó hozzászólást: ebben indokolhatod, hogy miért hoztad létre a kérdőívet. Ennek a hozzászólásnak (is) legalább négy karaktert kell tartalmaznia.


Azt, hogy egy topic normál, vagy kérdőív típusú, már a fórumaszálon belüli listában láthatjuk, a kérdőívek “Kérdőív: Téma címe” formátumú címmel jelennek meg.


A kérdőív adatait a Kérdőív létrehozása gombbal rögzítheted. Jól gondold meg a kérdőív tartalmát, mert ezt később nem módosíthatod! Szerkeszteni csupán a nyitó hozzászólást lehet, a kérdést és válaszokat nem.


Topicok kezelése:

Az egyes topicokat a fórummoderátorok törölhetik, illetve áthelyezhetik más fórumszál alá. Mindkét lehetőség az adott fórumszál nyitóoldaláról érhető el (tehát ahol a topicok listáját látjuk). A fórumszál fejléce alatt a Funkciók feliratra kattintva megjelennek azok a lehetőségek, amelyek az adott fórumszállal kapcsolatban elérhetők.


A Funkciók feliratot mindenki látja, nem csak a moderátorok. Minden szövetségi tag be tudja állítani azt, hogy:

 • az adott fórumszálat olvasottként jelöli meg
 • minden fórumszálat olvasottként jelöl meg
 • az adott fórumszál ellenőrzését kikapcsolja-e.

Ez az opció különösen hasznos lehet olyan esetekben, ha a szövetségi fórumon belül pl. van egy Megtámadtak szál és egy Játék szál is. A játékos ha a Megtámadtak nevű szálat ellenőrizni szeretné, de a Játék szálon folyó beszélgetést értelmetlennek és feleslegesnek találja, akkor a Játék fórumszálon az ellenőrzést kikapcsolhatja. Ekkor ennek a szálnak a forgalmáról, az ide érkező új bejegyzésekről értesítést nem kap, a Megtámadtak szál ellenben továbbra is küldi a jelzéseket, ha arra ír valaki.


Szintén a Funkciókon belüli “Keresés” mező használatával lehet a fórumon keresni egy adott hozzászólást.


A moderátorok a Funkciókon belül további lehetőségeket is elérnek: a téma mozgatásának és törlésének lehetőségét. Ahhoz, hogy bármelyiket elvégezzék, először az adott topic előtti Forum13.png ikonra kell kattintani. Ekkor ezen egy kis zöld pipa jelenik meg, mintegy jelezve a kijelölést. Egyszerre több topic is kijelölhető.


Fontos: áthelyezni csak olyan témát lehet, amelyik nem megosztott fórumszálon van, és csak nem megosztott fórumszálra! Tehát ahhoz, hogy egy megosztott fórumszál egyetlen topicját áthelyezd, először a megosztást kell megszüntetni. A cél-fórumszál megosztását is meg kell szüntetni, mielőtt arra topicot helyezel át.


Topic átnevezése:

A topicokat a fórummoderátorok át is tudják nevezni. Ehhez be kell lépni az adott témába, és a fejlécben a címre kell kattintani. Az átnevezés - akárcsak a város átnevezése - a kis lefelé mutató nyíllal véglegesíthető.


Topic fontosságának utólagos beállítása:

Előfordulhat, hogy egy topic fontosként lett indítva, de később elveszítette jelentőségét, avagy pont ellenkezőleg: a nem fontos téma előlépett fontossá. Ekkor szintén az adott topic nevére kell kattintani, és a megjelenő kis jelölőnégyzetben a szükséges módosításokat elvégezni. A módosítás véglegesítése itt is a kis lefelé mutató nyíllal történik.


Topic lezárása:

A fórummoderátorok dönthetnek úgy, hogy egy adott topicba több beírást nem engednek a tagoknak. Ekkor nincs más dolguk, mint a kis Forum14.png ikonra kattinva lezárják az adott témát. Zárt topicot kizárólag moderátor tud módosítani!


Hozzászólások

A topicokon belül van lehetősége a szövetség tagjainak arra, hogy az egyes hozzászólásokat létrehozzák, módosítsák, töröljék.

Hozzászólások létrehozása:

A nyitott topicokban a Válasz gombra kattintással hozhatunk létre új hozzászólásokat. Az itt használható BB-kódokról bővebben a BB-kód oldalon olvashatsz.


Hozzászólások módosítása:

A saját hozzászólását minden tag tudja módosítani, mások hozzászólásait csak a fórummoderátorok. Ekkor a hozzászólás alján a “szerkesztés” feliratra kell kattintani. A hozzászólás ebben az esetben egy szövegmezőben fog megjelenni, módosítható állapotban. Figyelem: ha rákattintasz a “szerkesztés” feliratra, a topic aktuális oldalának a teteje jelenik meg. Előfordulhat, hogy le kell görgetned az aljára, ha a módosítandó hozzászólás ott található.

A szerkesztő mező alján a Hozzászólás módosítása gombbal mentheted el a változtatásokat. Előfordulhat, hogy a Hozzászólás módosítása helyett a fórumszálban új hozzászólást létrehozó Válasz gombra kattintasz. Ekkor sajnos a változtatásaid nem lesznek elmentve, és kezdheted újra a módosítási procedúrát.


Hozzászólások törlése:

A saját hozzászólásait mindenki törölheti, másokét csak a fórummoderátorok. A hozzászólás törlése a hozzászólás alján lévő “törlés” feliratra kattintással történik. A rendszer kéri a törlés megerősítését. Jól gondold meg, mit törölsz, mert a törölt fórumelemek nem állíthatók vissza!


Hozzászólások áthelyezése:

A szövetségi fórumon jelenleg a hozzászólásokat nem lehet áthelyezni topicok között. Bevett módszer ekkor, hogy az új helyen a moderátorok egy idézetként jelenítik meg a rossz helyre postolt hozzászólást.


Vissza a szövetséghez
Vissza a kezdőlapra
Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!