Városalapítás

Innen: Wiki Grepolis HU
Jump to navigation


Colonize.png

A terjeszkedés egyik módja a város alapítás. Ez egy békés módszer, amely nem igényli, hogy katonai akciókat, támadásokat hajts végre a város megszerzéséhez. Itt a várost az alapjaitól építed fel. A városalapítás alapvetően nem függ a világok sebességétől (eltérés esetén a világ paramétereinél megadják az alapítás minimum értékét. Jelenleg nincs olyan magyar világ, ahol eltérne az érték). Az idő intervalluma független attól is, hogy az adott világon régi vagy új foglalási rend szerint lehet várost foglalni.

 • Fontos: Ahogy a többi terjeszkedő módszernél, itt is csak egyszer használhatsz egy gyarmatosító hajót. Az új város alapításával a gyarmatosító hajó eltűnik.

Városalapítás előfeltételei

Mielőtt város alapításba kezdenél, három feltételnek kell megfelelned: - épületek; - egységek; - kultúra;

Épületek

Épületek Minimum szint Cél
Akadémia Akadémia 13. szint Szükséges a gyarmatosító hajó kifejlesztéséhez
Kikötő Kikötő 10. szint Szükséges, hogy gyarmatosító hajót tudj építeni

Egységek

A város alapításához szükséged lesz egy gyarmatosító hajóra. Ezt az egységek a kikötőben tudod megépíteni, amint a megfelelő fejlesztést megszerzed.

Egység Név Költség
gyarmatosító hajó Gyarmatosító hajó 10,000 Wood.png 10,000 Stone.png 10,000 Iron.png 170 Pop.png

Kultúra

Az utolsó feltétel, hogy megfelelő mennyiségű kulturális ponttal rendelkezz annak érdekében, hogy a gyarmatosító hajó megalapítsa a várost. A játék kezdetén 1 üres városhelyed lesz új városok szerzésére anélkül, hogy további kulturális pontokat kellene szerezned. Ám valamennyi új város ezt követően kulturális pontba kerül már.

Bővebb információkért kattints ide.
Amennyiben újrakezdés opciót választasz, úgy a harci pontjaid ugyan elvesznek, ám kettő helyett három kulturális szinted lesz, tehát plusz egy városhelyet kapsz.

Horgony pontok

Ahogy növekszik a városod, elkezded felfedezni a térképet és látni fogod, hogy néhány nagyobb és kisebb szigeten is üres helyek vannak. Ezek a horgony pontok, ahol a játékosok új városokat alapíthatnak. Két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik fajta a kis szigeteken, a másik pedig a nagy szigeteken található. Figyelem! Onnantól, hogy kijelölted a városalapítás helyét és elkezdted az alapítási folyamatot, többé már nem áll módodban megállítani azt, lerombolni a várost, vagy városkezdeményt és új helyen próbálkozni.

Kis szigetek horgony pontjai

Small Anchor.png

Bizonyára már találkozták kisebb szigetekkel a tengereken, amikor először kezdted a játékot. Ezek a szigetek lakatlanok és a tengerek minden pontján megtalálhatóak. Jellemzően a nagyobb szigetek körül csoportosulnak. Itt nehezebb lehet várost alapítani, hiszen nincs falu, amely nyersanyagokkal támogatná a fejlődésed. Pont ezért az ilyen helyen alapított városod saját bányáitól és más játékosokkal folytatott kereskedelemtől fog függni.

Nagy szigetek horgony pontjai

Anchor Point Frame.png

Akkor jelennek meg ezek a horgony pontok, ha egy játékosok újra kezdte a játékot, vagy törölte magát, esetleg szellemvárossá vált. Ezek a helyek kedvezőbbek, mivel sarcolható falvak is vannak rajtuk, így a bányák építése helyett egyből a csapatok toborzására fókuszálhatsz. Továbbra is rendelkezésre áll a kereskedés opció, hogy javítsd a nyersanyag elosztásodat.

Bővebb információkért kattints ide.
Amennyiben a sziget még nem telt fel kezdő játékosokkal, akkor is megjelenik a horgony pont, ám oda várost olyankor nem lehet alapítani, csak más játékosokat meghívni.

Városalapítás lépésről lépésre

City Founding.png
CS Movement.png

Végre eljutottál oda, hogy van egy 10. szintű kikötőd, amelyben a kutatás kifejlesztése után megépíthetted a gyarmatosító hajódat. Ideje várost alapítani.

 • Elsőként válassz egy ideális helyet a városalapításra. Érdemes viszonylag közel építened az anyavároshoz, hogy kevesebb utazási időd legyen. Az sem elvetendő, ha egy szövetségi társad közelébe mész.
  • Figyelem: A város alapítás helyszíne az anyavárostól maximum 48 órányi távra lehet gyarmatosító hajóval.
 • Először is kattints arra a helyre, ahova a várost akarod alapítani. Ekkor megjelenik a jobb oldalon látható ablak neked.
 • Most ki kell választanod, hogy milyen egységek kísérjék a gyarmatosító hajódat. Ezeket általában kíséretnek hívjuk. A szárazföldi egységeknek szállítóhajókra is szüksége lesz, és a szállító hajók vízi egységnek számítanak.
  • Pl. Városalapító csapatként küldhetsz egy gyarmatosító hajót két szállító hajóval és 40 hoplitával.
 • Az egységek kiválasztása után kattints a Városalapítás opcióra. A sereget vitorlát bont és elindul az új város helyszínére. Amint megnyomtad a gombot, többé nincs mód arra, hogy leállítsd a városalapítást.
 • Amikor a gyarmatosító hajó eléri a célját, további 24 órának kell eltelnie ahhoz, hogy munkásaid megépítsék a várost. Ezalatt azonban se neked, se másnak nem jelenik meg a város a térképen, csak akkor, ha már teljesen elkészült és birtokba veheted
  • Figyelem: Ez a 24 óra nem függ a világ sebességétől (bár lehet olyan beállítás, ahol ez az érték eltér, a magyar világokon jelenleg nincs ilyen).
 • Az építkezési időszak végén jelzés és jelentés is tudtodra adja, hogy birtokodban van az új város. Ezzel egy időben elveszted uralmad a város alapító gyarmatosító hajó felett, az megszűnik létezni. Gratulálunk, egy új város büszke tulajdonosa lettél!


Az új városod

Az új városod, amelyet alapítottál, 997 ponttal rendelkezik és a következő épületek lesznek benne:

Az egyedüli egységek a városban azon seregek lettek, amelyek a gyarmatosító hajó kíséreteként érkeztek. Ők támogatásnak minősülnek, tehát továbbra is a küldő város katonái lesznek és ebben a városban nem tudod támadásra felhasználni őket..

Városalapítás, mint stratégia

A városalapítás nem mindig a leghatékonyabb módja a városszerzésnek. Vannak olyan tapasztalt játékosok, akik talán lenézik ezt a metódust. Ennek az lehet az oka, hogy egy nagyobb város elfoglalása sok időt és energiát takarít meg az új tulajdonosnak. Míg egy város alapítása 24 órába telik, addig ez az idő több város elfoglalására is elegendő lehet.

Ugyanakkor a városalapítás a területi terjeszkedés békés módja, ahol a játékos megszabadul a város foglalás sikerének esetlegességétől. Figyelembe kell venni azt is, hogy a városalapítás sokkal hamarabb válik elérhetővé, mint a foglalás, mivel elegendő, ha akadémiádat 13-es szintre hozod, a foglaláshoz pedig 28-as szintre kell kiépítened és kellő számú egységednek is kell lennie a foglalás lebonyolításához.

Stratégiai szempontból az alapított városnak is lehetnek előnyei. Az alapítás alatt lévő város nem jelenik meg a térképen, így nyugodtan építkezhetsz ellenséges területen is, ha az alapító kíséretébe kellő mennyiségű védelmet teszel (pl. birémát). Alternatívaként említhetjük azt, hogy kis szigeteken tudsz így olyan városokat létrehozni, ahol a termelésre fókuszálsz, így a nagyobb városaid képesek csak az egységek gyártására összpontosítani.

Ne feledd azt sem, hogy a Hősi stratéga kitüntetéshez legalább egy város alapítása is szükséges.Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!