Szövetség

Innen: Wiki Grepolis HU
A lap korábbi változatát látod, amilyen Silver.Ghost (vitalap | szerkesztései) 2013. március 28., 15:22-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Élet a szövetségben)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Jump to navigation

Szövetség

„Még a legbátrabb sem küzdhet erején felül.” Homérosz

Homérosz ismerte az erős szövetségesek értékét. Az ókori Görögországban a különböző városállamok közötti szövetségek rendkívül jelentős politikai döntések voltak. Spárta csak akkor válhatott Athén riválisává, amikor Korinthosszal és Argosszal szövetséget alkotott.

A magányos hősök nehezen maradnak harcban, ezért a játék során adódnak olyan helyzetek, amelyekben döntened kell: csatlakozol egy más játékosok által létrehozott szövetséghez, alapítasz egy olyat magadnak, amilyent akarsz, avagy egyedül szeled hajóiddal a széles tengereket.


Csatlakozás szövetséghez

Az első időkben célszerűbb lehet szövetséghez csatlakoznod, mint saját szövetséget alapítanod. Egy már működő szövetségben a társak mellett, a vezetőket figyelve elsajátíthatod mindazon tudást, ami később a saját szövetség vezetéséhez szükséges lehet. A szövetséghez való csatlakozás meghívó birtokában lehetséges. Meghívót a szövetség erre jogosult tagjaitól tudsz kérni, a legtöbb szövetség profilján szerepel a toborzásért felelős játékos neve.


Meghívtak jelentés

A meghívó érkeztéről a Jelentések között találsz majd értesítést. A meghívásokat a bal oldali Szövetség menüpont alatt találod meg. Ha erre kattintasz, és még nem vagy szövetségben, akkor a megjelenő ablakban két dobozt találsz: a bal oldaliban a meghívásokat látod (avagy ha ilyennel még nem rendelkezel, akkor egy általános tájékoztatót a szövetségekről), a jobb oldaliban pedig lehetőséged van szövetséget alapítani. A meghívót a téged invitáló szövetség neve melletti zöld pipával tudod elfogadni.

Meghívó elfogadása/elutasítása

Ha már szövetségben vagy, akkor a meghívókat nem látod. Ebben az esetben ahhoz, hogy más szövetség meghívását elfogadd, először el kell hagynod az aktuális szövetségedet. Szövetség elhagyásáról a későbbiekben lesz szó.

Élet a szövetségben

Ha csatlakoztál egy szövetséghez, a Szövetség menüpont alatt a saját szövetséged információit találod meg. Egyúttal megjelenik egy újabb menüpont a bal oldali menüben, a Szövetségi fórum. A szövetség belső fórumáról a Szövetségi fórum oldalon olvashatsz bővebben.

A Szövetség menüpont alatt - függően attól, hogy milyen rangban vagy - fülek jelennek meg:


 • Áttekintés fül:

Ezen bal oldalt egy összefoglaló dobozt találsz, három füllel: Események (alapértelmezett), Hódítások, Konföderációs események.

Áttekintések fül

 • Az Események fül a szövetség eseményeit foglalja össze: a meghívásokat, be- és kilépéseket, kirúgásokat, rangmódosításokat, szövetségi profil-, illetve belső hirdetmény módosításokat.
 • A Hódítások fülön találod a szövetség tagjainak hódításait, amolyan dicsőségfalként.
 • A Konföderációs események fülön találhatók a konföderáció-kötések, -felbontások, illetve itt található az is, ha a konföderációs partner szövetség, szövetségek tagságában változás van (új tagok csatlakoznak, a régiek közül távoznak), továbbá ha a konföderációs partner tagjai foglalnak városokat.


Az Áttekintés oldal jobb oldalán a Belső hirdetményeket találod. Itt olyan információkat lehet feltüntetni, ami a szövetség minden tagjára vonatkozik. Például a szövetségi szabályzatnak ez egy megfelelő felület.


 • Tagok fül:
Jogok nélkül

Itt láthatod a szövetséged tagjainak listáját. Ha nincsenek vezetői jogaid, akkor csak a nevüket, rangjukat, illetve az egyes tagok jogait láthatod.


Alapítói joggal

Ha vezetői jogokkal rendelkezel, akkor a tagok listáján megjelenik minden tag mögött egy piros X, amelyre kattintva az adott tagot a szövetségből eltávolíthatod. Fontos: alapítói jogokkal rendelkező tagot csak alapítói jogokkal rendelkező tag tud kirúgni! Vezetői jogokkal tudod módosítani az egyes tagok jogait is, továbbá a tagoknak rangokat tudsz adni. Ehhez először alul a Jogosultságok szerkesztése gombra kell kattintanod.


Jog Leírás
Alapito12.png
Alapító
Az alapítónak van a legteljesebb jogköre. Gyakorlatilag bármit meg tud tenni a szövetségben, beleértve azt is, hogy oszthat, illetve elvehet alapítói jogokat, továbbá eltávolíthat más, alapítói jogokkal rendelkező tagot a szövetségből.
Vezer12.png
Vezető
A vezető jogokat oszthat és vehet el, kivéve az alapítói jogot - afölött nem rendelkezik. A szövetségben bármit tehet, azonban nem oszlathatja azt fel. Erre csak alapítói jogokkal rendelkező tag jogosult.
Meghivo12.png
Meghívások
Aki ezzel a joggal rendelkezik, az más tagokat toborozhat a szövetségbe, nála aktív a Szövetség menüponton belül a Meghívások fül (erről később). A vezetők és alapítók automatikusan jogosultak a meghívásokra.
Diplomacia12.png
Diplomácia
A diplomata jogosult arra, hogy konföderációkat kössön, azokat felbontsa, ellenségeket jelöljön meg. Az alapítók és a vezetők automatikusan jogosultak diplomáciára.
Korlevel12.png
Körlevél
Levél küldésére minden játékosnak joga van. A szövetség tagjainak azonban csak az küldhet egyetlen kattintással körlevelet, akinél ez a jogosultság aktív. Ilyenkor az új levél írása során a címzett mező mellett megjelenik egy kis zászló-ikon, amelyre kattintva a szövetség teljes tagságát beilleszti a címzett mezőbe, így a levél mindenkinek kiküldhető. Az alapítók és a vezetők automatikusan jogosultak körlevélküldésre.
Moderator12.png
Fórum moderátor
A szövetségi fórumot kezelni csak azok tudják, akiknek ez a joga aktív. Ezek a tagok szerkeszthetik vagy törölhetik bárki hozzászólását, új fórumokat hozhatnak létre, törölhetnek, illetve más fórumra helyezhetnek fórumszálakat, módosíthatják az egyes fórumok tulajdonságait. Az alapítók és a vezetők automatikusan fórum moderátorok.
Belsoforum12.png
Hozzáférés a belső fórumokhoz
Ez a jog ad lehetőséget arra, hogy a rejtett fórumokat is lássa az adott tag. Hasznos a szövetség berkeibe férkőzött kémek ellen. Az alapítók és a vezetők automatikusan rendelkeznek a belső fórumokhoz hozzáféréssel.
Szövetségi fenntartások ikon.JPG
Fenntartások kezelése
Ez a jog lehetővé teszi, hogy be tudd állítani a szövetség számára, hogy egy játékos hány darab városra tud rakni fenntartást, valamint mennyi ideig van rajta. Valamint itt lehet felkérni a konföderációs szövetségeket arra, hogy megosszátok egymás között a fenntartásokat.A jogokon túl az alapítók és vezetők rangokat is adhatnak a tagoknak. A rang a taglistában a tag neve alatt jelenik meg vékonyabb betűkkel, ez csak a szövetségen belül látható információ.

Tagmegnevezések


 • Meghívások fül:
Játékos meghívása

A meghívójoggal rendelkező tagok másokat is invitálhatnak szövetségi tagnak. E fülön a nevet be kell írni (a rendszer néhány karakter után segítséget is nyújt), majd a zöld pipára kattintva lehet kiküldeni a meghívót.

Kintlévő meghívók

Meghívás lehetséges még meghívó link generálásával. Ezt akkor küldheted el barátodnak, hogyha még nem játszik ebben a világban és szeretnéd meghívni a szerverre. Ez esetben, ha felregisztrált, már azonnal a szövetség tagja lesz. A meghívások ezt követően egészen addig fognak itt szerepelni, amíg azokat vissza nem vonja egy arra jogosult, avagy a meghívott játékos el nem fogadja az invitálást.


 • Tulajdonságok fül:

Akárcsak az Áttekintés fülön, itt is két dobozt találunk. A bal oldali három további fülre van osztva:

Tulajdonságok Fül
 • Név: ebben a dobozban a szövetség neve található. Ezt módosítani csak az alapítók és a vezetők tudják.
 • További beállítások: csak az alapítóknak és a vezetőknek aktív ez a fül. Itt lehet beállítani azt, hogy a kapcsolat gombokat a profilban megjelenítse-e a rendszer, avagy sem (a kapcsolat gombok közvetlen üzenetet küldését teszik lehetővé az alapítóknak, a vezetőknek, illetve a diplomáciára jogosultaknak), azt, hogy az alapító e joga a nyilvános taglistában megjelenjen-e avagy sem, illetve azt, hogy a konföderációs partnerek listája a szövetség nyilvános profilján megjelenjen-e, avagy sem.
 • Elhagyás/törlés: amennyiben a szövetségeddel nem vagy megelégedve, úgy azt elhagyhatod ezen a fülön a Szövetség elhagyása gombra kattintással. A játék egy megerősítést kér, megkérdezi, valóban el akarod-e hagyni a szövetségedet. Ezt a parancsot ugyanis nem tudod visszavonni. Mint ahogy nem lehet visszavonni a szövetség feloszlatására vonatkozó parancsot sem, amit az alapító tud kiadni, az e fülön található Szövetség feloszlatása gombbal.


A jobb oldali doboz tartalmazza a szövetség nyilvános profilját. A felső része a szövetségi címer. Ide .jpg, .png vagy .gif kiterjesztésű fájlok tölthetők fel, maximum 210×180 pixeles méretben. Az alsó része a profil szöveges része, itt lehet a szövetségeseknek, ellenfeleknek szóló információkat megjeleníteni a játék Szabályzatában foglaltaknak megfelelő tartalommal. A szövetségi profilt az alapítók, illetve a vezetők tudják.


 • Lobogó fül:

Itt választhatják ki az alapítók vagy a vezetők a szövetség zászlaját. Egyes lobogók választása ponthatárhoz kötött.


 • Konföderációk fül:

A diplomáciára jogosultaknak e fülön van lehetősége arra, hogy a konföderációk kötését más szövetségeknek felajánlja, illetve konföderációkat töröljön, ellenségeket jelöljön meg. Itt lehet kijelölni, mely konföderációk jelenjenek meg a szövetség profillapján is (ha a Tulajdonságok fülön ez engedélyezve van). A konföderációkról bővebben a Konföderáció oldalon olvashatsz.


 • Fenntartások fül:
Fenntartások

Ebben a funkcióban láthatod azokat a fenntartásokat, amelyeket Te, a szövetséges társaid, valamint a konföderációs társaid (amely konföderációs szövetség engedélyezte) raktak rá más városokra. Ha rendelkezel a fenntartások kezelése joggal, akkor akár a konföderációs szövetségekkel meg tudjátok osztani a fenntartásokat. Ekkor láthatóvá válnak a konföderációs társak között a fenntartások. Valamint ezzel a joggal rendelkezők be tudják állítani, egy játékos hány városra, valamint mennyi ideig rakhat fenntartást, valamint más fenntartásait ki is tudja törölni.


 • Világcsodák fül:
Világcsodák

Itt láthatod azokat a Világcsodákat, amelyeket már megépített a szövetséged, valamint láthatod, még melyeket nem kezdték építeni a munkások. Ha már valamelyik Világcsodát elkezdtétek építeni, itt láthatod hányas szinten van az adott csoda, valamint látható az is, hány % nyersanyagot szállítottatok már ahhoz a csodához, hogy a következő szintre tudjátok azt fejleszteni.


Kémkedés szövetségek között: Az információ nagyon hasznos. Ezt az igazán erős szövetségek tudják, és legtöbbször rendelkeznek olyan beépített emberrel a főbb riválisaiknál, aki a fórum, játékbeli chat forgalmáról, körlevelekről jelentéseket ad le. Ezeknek a kémeknek a kiszűrése nem mindig egyszerű, sokszor csak keserű tapasztalatok vezetnek el a lelepleződésig. Velük szemben védi a szövetséget az, ha a főbb információk csak rejtett fórumokon, megbízható tagoknak jelennek meg.

Ha valaki csak azért hoz létre egy másik fiókot (a sajátja mellé - ami alapból szabálytalan), hogy abból egy másik szövetség után kémkedjen, akkor a multizásért járó legsúlyosabb büntetést fogja megkapni, mert ezzel nagyon komoly kárt okoz mások játékában. Ettől mindenkit óva int a Support, maradjon mindenki a játék szabályainak keretei között!


Kommunikáció a szövetségen belül: A szövetség tagjainak a játékon belül jelenleg két lehetőségük van kommunikálni egymással. Az egyik a szövetségi fórum, ahol a hozzászólások megőrződnek, a másik pedig a szövetségi chat.Gyakran ismételt kérdések:

Kérdés: “Szövetségünk alapítója inaktívvá vált, és nincs másik alapítója a szövetségnek. Mi fog történni, ha törlődik a fiókja a szerverről?”

Válasz: “Ebben az esetben, szigorúan az alapító fiókjának a törlődését követően a rendszer véletlenszerűen átadja a szövetség egy tagjának az alapítói jogot.”


Vissza a kezdőlapra
Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!