Foglalás

Innen: Wiki Grepolis HU
Jump to navigation


Bár a játékot csak egy várossal kezded, idővel bizonyára szeretnéd birodalmad határait kiterjeszteni és újabb városokat uralmad alá hajtani. Két módszer körül választhatsz: vagy a semmiből felépíted saját városod (város alapítás), vagy másoktól veszed el a már létező városokat (foglalás). A súgó ezen részén ez utóbbival ismerkedhetsz meg.

A foglalásnak két fajtáját különböztetjük meg, a régi, ostrom alapú foglalási rendet és az új, lázításos foglalási rendet: Vannak olyan világok, amelyek az egyik, vannak, amelyek a másik metódust alkalmazzák, ez mindig az adott világ beállításaitól függ. Ennek az oldalnak a célja, hogy gyors áttekintést nyújtson általában a város foglalásról.


Előfeltételek

Mielőtt más városát elfoglalhatod, vannak alapvető feltételek, amelyeknek meg kell felelned. Ezek: épületek, egységek és kultúra.

Épületek

Épület Minimum szint Ok
Akadémia Akadémia 28. szint Szükséges a gyarmatosító hajó (22. szint) és a hódítás (28. szint) kifejlesztéséhez
Kikötő Kikötő 20. szint Szükséges a gyarmatosító hajó megépítéséhez

Egységek

Egy város elfoglalásához szükséged lesz egy gyarmatosító hajóra. Ezt az egységet a kikötőben tudod megépíteni amint az akadémián kifejlesztetted.

Egység Név Költség
Gyarmatosító hajó Gyarmatosító hajó 10,000 Wood.png 10,000 Stone.png 10,000 Iron.png 170 Pop.png

Szükség van továbbá kellő mennyiségű támogató seregre, amely elkíséri a gyarmatosító hajót, biztosítva a győzelmet mind a tengereken, mind a szárazföldön.

Kultúra

Az utolsó előfeltétel, hogy kellő mennyiségű kulturális szinted legyen egy új városhoz. A játék kezdetén két városnak van helyed, amelyből egy a kezdő városod. A második város nem kerül további kulturális szintbe, de minden további igen.


Foglalás fajtái

Régi foglalási rend

Ez a fajta foglalás az régi rendű világokra igaz, valamint a Hyperbore világ szellemvárosaira (ahol más játékosok városait nem lehet elfoglalni). A lázításos világokban érvényes szabályokat a következő fejezet írja le.

A foglalást itt két részre oszthatod. Az első részben elküldöd a célvároshoz a támadást, és biztosítod, hogy a gyarmatosító hajó biztonságosan landoljon. A második rész során, az ostrom alatt pacifikálod a várost és megakadályozod az előző tulajdonost, hogy visszaszerezze tőled.

Régi foglalási rend részletei

Támadás

Cél kiválasztása
Town fight.png

Ebben a fázisban ki kell választanod egy célvárost és biztonságban bejuttatni oda a gyarmatosító hajódat. A gyarmatosító hajó maximális utazási ideje 48 óra, tehát a célpontodnak ezen belül kell lennie.


Támadás indítása
Kattints a célvárosra, ez felhozza a katonai fület, ahogy egy normális támadásnál is történne.
A sereg kötelező tagjai:
  • gyarmatosító hajó (ez automatikusan foglalásra változtatja a támadás ikonját)
  • szárazföldi egység (szárazföldi győzelem kötelező)
  • tengeri egységek (tengeri győzelem kötelező)
A támadó sereg legfontosabb tagja maga a gyarmatosító hajó. Semmilyen körülmények között nem pusztulhat el, vagy a foglalásnak azonnal vége és a túlélő egyéb seregek visszavonulnak. Jogos stratégia lehet egy vagy több hullámban indítani a seregeket, hogy a célváros ellenállását megtörjétek, mielőtt a foglaló sereg útjára indul.
Védekező egységek a támadó csapatban, illetve utánpótlás
A végső támadó seregben az is fontos, hogy védekező egységeket is küldj. Ezek lehetnek birémák a tengeri támadások leküzdésére, és természetesen kellő mennyiségű egyéb, vagy véderejű egység a szárazföldi támadások kivédésére. Természetesen más városokból is támogathatod az ostromodat, ezek az utánpótló csapatokat "támogatás" módban kell küldened, hogy megérkezéskor az ostromot segítség, ne pedig kiverjék a gyarmatosító hajódat.
A várost csak akkor tudod mitológiai egységekkel támogatni, ha azok istene a város istenével azonos. Ez az ostrom alatt álló városokra is igaz. Ha tehát azt szeretnéd, hogy egy másik isten egységei legyenek védelemként az ostrom során a városban, úgy azokat a gyarmatosító hajót tartalmazó csapatban kell elküldened. Más esetben az isten azonosságot biztosítani kell.

Ostrom

Foglalas.png
Amint biztosítod a gyarmatosító hajó érkezését, miután a központi védelmet mind szárazföldi, mind tengeri győzelemmel felszámoltad, a helyi lakosok nem lelkesednek érted túlzottan. Kell egy kis idő hódító csapataidnak, hogy meggyőzzék a helyieket, te jobb uralkodó vagy, mint a korábbi.
Az ostrom ideje világonként eltér. A legtöbb világon a sebesség függvénye, de külön is be lehet állítani. A pontos időt az egyes világok paramétereinél találhatod. A demokrácia tudomány kifejlesztésével a város elfoglalásához szükséges időt 10%-kal növeled.
Az ostrom alatt az eredeti tulajdonos nem birtokolja a várost. De a városban lévő ostromló csapatot támogatni és támadni is lehet. Ha az ostromló csapatot küldő városodban a csapatmozgások alatt megjelenő foglalás ikonra kattintasz, úgy az ostromlott város csapatmozgásait látod (támadó és támogató csapatok).
Fontos: Az ostrom során a "támadás" az ostrom megszüntetését szolgálja, a "támogatás" csapatmozgások pedig az ostrom sikerét célozzák meg. Ha tehát egy várost el akarsz foglalni és ostrom alatt tartod, a támadások ártanak neked, a támogatások segítenek ostrom alatt.
Sikeres ostrom
Ha az ostromló seregek túlélik az ostromot, a város a kezedre kerül. Valamennyi épület és kifejlesztett tudomány sértetlen marad, kivéve, ha kifejezetten épületromboló varázslatot használtál, vagy katapultokkal támadtál. A gyarmatosító hajódat nem tudod ismét felhasználni, eltűnik. A támogató seregek pedig támogatásként az új városban maradnak, ameddig vissza nem rendeled őket.
Sikertelen ostrom
A gyarmatosító hajó elpusztul, ha a várost támadó csapatok tengeri VAGY szárazföldi csatát nyernek, tehát vagy valamennyi tengeri egységedet, vagy valamennyi szárazföldi egységeket elpusztították úgy, hogy maradt túlélő egységük. Ekkor a gyarmatosító hajó elsüllyed és az ostromot felszámolják.

Szellemvárosok

Ha csapatokat küldesz a gyarmatosító hajó megérkezése előtt (támadó fázis), de azok a gyarmatosító hajó megérkezése után érkeznek (az ostrom alatt), másként viselkednek attól függően, hogy a városnak van-e tulajdonosa, vagy elhagyatott. Ha van tulajdonosa, akkor nem verik ki a gyarmatosító hajódat, hanem egy kávézás után visszatérnek a küldő városba. Ha szellemvárosról van szó, úgy megtámadják a gyarmatosító hajódat és kiverhetik a foglalásodat!

Új foglalási rend

Ez a fajta foglalás az új foglalási rendű világokra érvényes. A régi rendű világokra, valamint a Hyperbore világ szellemvárosaira (ahol más játékosok városait nem lehet elfoglalni) érvényes szabályokat az előző fejezet írja le.

Ebben a rendszerben két részből áll a foglalás: először meg kell győznöd az embereket, hogy a jelenlegi uralkodó nem elég jó a városnak (lázítás), utána el kell juttatnod a saját gyarmatosító hajódat bizonyítva ezzel, hogy te alkalmas uralkodó vagy (lázadás során gyarmatosító érkezése).

Új foglalási rend részletei

Támadás

Lazitas02.png

Ha az előfeltételek megvannak, úgy lázítás módban kell támadást küldened (a megfelelő ikonra kattintva a támadás ablakban) és a célváros valamennyi szárazföldi egységét el kell pusztítanod. Ekkor a lakosság elkezdni megkérdőjelezni a jelen uralkodó alkalmasságát. Időbe telik, míg a pletykák megteszik hatásukat és az elégedetlenség lázadásba torkollik. Ez az oka annak, hogy egy sikeres támadást követően 12 órának kell eltelnie mire kitör a lázadás (ez világ sebesség független idő).

Egy városban egyszerre több lázadás is folyamatban lehet. De csak olyan játékos foglalhatja el, aki maga is lázadást szított ott. (Ha valaki időközt elfoglalja a várost, akkor az új tulajdonos ellen megint lázadást kell szítanod.)

A korábbi lázítástól számított 24 órán belül nem szíthatsz új lázadást ugyanabban a városban. Tehát a lázadás meghosszabbítására nincs mód.

Lázadás

Lazitas03.png

A lázadás során a lakosság hajlandó új uralkodónak elfogadni téged. Hiszen egy sikeres támadással már bizonyítottad, hogy alkalmas vagy a pozícióra. Ilyenkor annyi a dolgod, hogy egy sikeres normál támadást indíts a város felé, amelyben van gyarmatosító hajó is. A sikeres támadással azonnal uralmad alá hajtod a fellázadt várost.

Két dolgot tudnod kell:

  • Bár a lakosság lázadozik, az uralkodó még a markában tartja a várost, tud építkezni, katonákat toborozni, támogató egységeket hívni. Ezzel természetesen számolnod kell a támadás során.
  • Ennél a támadásnál, szemben a lázítással, már nem elég a szárazföldi győzelem, tengeren is diadalt kell aratnod!

Fontos: A lázadás kezdetét követően csak 12 órád van a gyarmatosító hajó megérkezésére. Ha ezen időn belül nem érkezik meg a hajód, úgy a lázadást az eredeti tulajdonos elfojtja (ez az idő nem függ a világ sebességétől. )

Szellemvárosok

A lázításos rendszerben is tudsz szellemvárosokat foglalni, de mivel nincs vezető, aki ellen lázítani kéne a lakosságot, nem kell lázítanod. Csak annyi a dolgod, hogy útjára indítod a gyarmatosító hajót kellő egység kíséretében. Ha a sereged túléli az érkezést, azonnal a tied a város, feltéve, hogy nincs kultúra szint akadálya ennek. Sőt, ehhez még a hódítás fejlesztést sem kell kikutatnod.

Elfoglaltak?

Az ellenségeid mindent elvettek tőled? Ne aggódj, Grepolisban ez nem jelenti a világ végét. Ha csodaszép városod már játékos megbecsüld trófeája lett, azonnal lehetőséged nyílik új birodalom építésére, immár felvértezve a tapasztalattal és tudással, hogy kikerüld a korábbi buktatókat és győzelemre vigyed seregeid. Természetesen mi is tudjuk, hogy újrakezdéskor hátrányba kerülsz a régebben indult játékosokhoz képest, de ezt ellensúlyozzuk azzal, hogy olyan helyen indítunk utadra, ahol azonos szintű és fejlettségű városok vesznek körül. Így az újrakezdés egy nagyszerű lehetőség, hogy kamatoztasd tudásod és erősebben, hatékonyabban térj vissza a játékba.

Jó játékot kíván: a Grepolis csapata!